Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Jakten på den som sålt droger till barn urartade – man slogs blodig med skateboard

Skateboards lutar mot en sten.
Bildtext En annan av de angripna använde sin skateboard som sköld. Det var okej, anser tingsrätten.
Bild: Petri Niemi / Yle

Då fem män kom rusande och hotade med stryk, grabbade en man sin skateboard och svingade den runt sig. Brädan träffade i huvudet på en av angriparna.

En kaotisk jakt på en person i Kilo i Esbo urartade i gruppslagsmål där en person slogs blodig med en skateboard. Nu döms en 35-årig man för misshandel genom överdrivet nödvärn och innehav av farligt föremål.

Det var i maj 2020 som 35-åringen och två andra gav sig ut på gatorna i Kilo för att hitta en person. I rätten sa en av dem att de letade efter en man som sålt droger till minderåriga. De två övriga är fåordiga kring vad det var som utlöste jakten.

Färden gick hur som helst till en grillplats nära tågstationen i Kilo där en grupp som kände den eftersökte personen tillbringade söndagskvällen. Personen man var på jakt efter fanns inte på platsen och efter en konfrontation gav sig trion vidare mot tågstationen. Någon minut senare möttes gängen igen och då smällde det.

Rått våld eller nödvärn

Här går vittnesmålen isär. Vissa av deltagarna var kraftigt berusade och det är till och med oklart hur många som deltog i slagsmålet, fem, sex eller kanske rent av åtta personer. Tingsrätten har inte heller lyckats få något svar på exakt vad det var som utlöste slagsmålet.

Enligt målsägaren, alltså en ur gänget som hängde vid grillplatsen, gick två ur trion till våldsam attack. De höll fast en person i händerna samtidigt som de slog honom hårt i huvudet med en skateboard.

Enligt 35-åringen kom fem personer rusande mot dem med nävarna i högsta hugg så att de inte hade något annat val än att försvara sig med sina skateboards. Han svingade brädan runt sig för att mota bort dem som gått till angrepp och råkade då träffa en av dem i huvudet.

Vittne såg slagsmålet

Västra Nylands tingsrätt väljer att tro på trion, främst eftersom en man som stod och väntade på bussen ett par hundra meter bort såg händelseförloppet och styrker deras vittnesmål.

Tingsrätten kom fram till att anfallet var plötsligt och gick snabbt. Därför var det motiverat för trion att försvara sig. Men den skateboard svingande 35-åringen hade enligt rätten inte behövt slå målsägande i huvudet. Det innebar en uppenbar risk för interna blödningar och hade enligt ett läkarutlåtande kunnat vara livshotande.

Därför döms 35-åringen till tre månaders villkorligt fängelse för misshandel genom excess i nödvärn. Polisen hittade också ett knogjärn i hans ficka, därför döms han för innehav av ett farligt föremål. Han ska också ersätta målsägande för sveda och värk. Trion klarade sig undan större skador.