Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Andrew Tate anklagas för människohandel – rättegången sätter i gång om drygt två månader

Andrew och Tristan Tate i handklovar går bredvid varandra ut ur en polisbil.
Bildtext Andrew och Tristan Tate januari 2023.
Bild: EPA-EFE

Influeraren Andrew Tate har kallats till rätten för människohandel, våldtäkt och för att ha bildat en grupp för organiserad brottslighet. Rättegången sätter i gång inom 60 dagar.

Rumänska åklagare ställde influeraren Andrew Tate, hans bror Tristan och två andra misstänkta inför domstol på tisdagen. Kvartetten åtalas för människohandel, våldtäkt och för att ha bildat en grupp för organiserad brottslighet. Gruppens syfte var att sexuellt utnyttja kvinnor.

Enligt åklagarna har bröderna Tate rekryterat sina offer genom att förföra dem med falska löften om förhållanden och äktenskap.

Bröderna har sedan tagit med sig offren till fastigheter utanför Rumäniens huvudstad Bukarest, där de genom fysiskt och psykiskt våld tvingade offren att producera pornografiskt innehåll till sociala medier. Enligt åklagarna var brödernas mål att tjäna in mycket pengar på materialet.

Bröderna Tate och de två misstänkta kvinnorna från Rumänien är i husarrest i väntan på en brottsutredning.

Det är frågan om misshandel mot sju kvinnor, vilket samtliga misstänkta förnekar till.

Enligt åklagarna har Andrew Tate också anklagats för att ha våldtagit ett av offren, medan hans bror Tristan har anklagats för att ha anstiftat våld bland offren.

Rättegången kommer inte att sätta igång genast. Enligt rumänsk lagstiftning har domaren 60 dagar på sig att granska om handlingarna är lagliga.

De fyra misstänkta häktades i slutet av december 2022, och har suttit i husarrest sedan dess. Nu ska en domare inom 30 dagar bestämma om husarresten ska förlängas eller ifall myndigheterna ska ta till en mildare åtgärd i väntan på rättegången.

Källa: Reuters