Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hälften slarvar med fiskekortet – men i Jakobstad har de flesta tillstånden i skick

Uppdaterad 22.06.2023 10:06.
Två män med keps står i en båt ute på ett spegelblankt hav.
Bildtext Fiskeövervakaren Kenneth Nygård åker ofta ut och granskar att tillstånden är i skick. De flesta betalar avgifterna men vissa vet inte om vilka regler som gäller.
Bild: Anna Wikman

Många glömmer bort att betala de avgifter som krävs för att man ska få fiska i våra vatten. Marina Nyvist, verksamhetsledare för Österbottens fiskarförbund, uppmanar alla att ta reda på vilka avgifter man bör betala.

Kenneth Nygård hoppar vant i båten och lägger ut från den lilla hamnen i Jakobstad. Det är lugnt och varmt, även ute till sjöss, så några stora mängder fiskare väntar han sig inte träffa på. Och även om Nygård och de andra fiskkontrollanterna i Österbotten flitigt rör sig ute till sjöss, är det oftast inga stora problem som uppdagas.

– Mycket sällan. Speciellt yrkesfiskarna har koll på reglerna och har både avgifterna betalda och redskapen märkta enligt alla föreskrifter, säger Nygård.

En man och en kvinna står i en båt och talar med en fiskare som står i en annan båt, ute till havs.
Bildtext Fiskekontrollanten Kenneth Nygård och Österbottens fiskarförbunds verksamhetsledare Marina Nyqvist samtalar med en fiskare utanför Jakobstad.
Bild: Anna Wikman

Sen när det gäller hobbyfiskare kan det finnas mera problem. De kan ha oriktigt eller omärkta fiskeredskap eller sakna de licenser som behövs.

– De kan säga att här har de alltid fiskat med katsa, sedan farfars tid. Men det kan hända att de inte vet att farfar nog haft fiskelovet i skick, säger Nygård och skrattar.

Ny regering – nya regler

Kraven på ett nationellt fiskekort gäller alla mellan 18 och 65 år som fiskar i våra vatten. Men metande, pilkande eller strömmingshäckla är undantagna kraven. Om man bara fiskar med ett kastspö, räcker det på de flesta ställen med det nationella fiskelovet som man får lösa ut för 47 euro om året. Fastnar man för obetald avgift, ligger böterna på 100 euro.

En ryssja ligger ute på ett spegelblankt hav
Bildtext Alla fasta fiskeredskep, som nät och ryssjor kräver att fiskaren förutom statens fiskekort även har vattenområdets tillstånd.
Bild: Anna Wikman

Men genast om man fiskar med flera spön, eller sätter ut nät eller andra fasta fiskeredskap, behövs vanligen också tillstånd från det lokala vattenområdet. I Österbotten är områdena klara och rätt begripliga. Kartor på nätet visar vem som besitter rätten till vilka vattenområden och vilka tillstånd som krävs.

– I södra Finland är det verkligt rörigt, då tillstånden för fiskevattnen finns hos fastighetsägaren, vilket gör det snårigt för både fiskare och övervakare, säger Nygård.

Många saknar fiskekort

Från Österbottens fiskarförbundes sida uppmanar man nu alla fiskare att bekanta sig med vilka regler och avgifter som gäller för det område där man avser att fiska.

– Hälften av fiskarna låter bli att betala den nationella fiskeavgiften. Dels handlar det om att de inte känner till reglerna eller att de bara struntar i att betala den, säger Marina Nyqvist som är verksamhetsledare för Österbottens fiskarförbund.

Två män med kepsar står i varsin båt ute på ett spegelblankt hav.
Bildtext Det är sällan de professionella fiskarna saknar behövliga lov, men hobbyfiskare är ibland både glömska och oupplysta, vet Kenneth Nygård.
Bild: Anna Wikman

Intäkterna från avgifterna gagnar enligt Nyqvist dem som fiskar, då den delvis finansierar fiskvård och restaurerering av lekplatser och även går till de lokala vattenområdena.

En fjärdedel av de som fiskar är över 65 år

Marina Nyqvist, Österbottens fiskarförbund

Den nya regeringen har listat en del förändringar för fiskets del. Exempelvis vill man införa den nationella fiskeavgiften också för personer mellan 65 och 70 år.

– Det räknas med att en fjärdedel av dom som fiskar är över 65, vilket betyder att det faller bort 5 000 personer som inte betalar någon avgift. Som det varit nu, har antalet betalande bara minskat, eftersom fiskarkåren bara blir äldre, så det här välkomnar vi, säger Marina Nyqvist.

Amatörer slarvar med märkning

Ute på fjärden står Kenneth och kontrollerar flaggor för en utlagd ryssja. Den har all behövlig information som krävs. Sedan ett par år tillbaka måste alla fasta fiskeredskap, till och med en liten katsa för hobbybruk, vara märkta med namn och telefonnummer.

En ryssja ligger i ett spegelblankt hav med några öar i bakgrunden.
Bildtext Alla fiskeredskap som ligger i havet måste vara märkta med namn och telefonnummer. Syndar mot detta kan redskapen i värsta fall beslagtas.
Bild: Anna Wikman

På så sätt kan kontrollanterna se vems fiskeredskap det är och att de är korrekt placerade och använda.

– Ibland kan någon märkning slita sig och flytta på sig, så då är det lätt att kontakta ägaren så att de kan placera den rätt, säger Nygård.

Även om kontrollanterna har en myndighetsfunktion, är rättigheterna inte polisiära.

– Vi har mera tagit en roll att vi vill upplysa och informera. Vi kontrollerar att alla behövliga tillstånd finns och upplyser om vad som behövs. Gällande fångsten är det svårare, för vi har inte rätt att gå in i båten och kontrollera – det måste polisen eller gränsbevakningen göra, säger Nygård.

Enligt honom är det ytterst sällsynt att man tvingas koppla in myndigheterna och göra rättssak av fallet.

– Det har hänt två gånger på fyra år att vi tvingats beslagta fiskeutrustning, så i regel fungerar det väldigt bra, säger Kenneth Nygård.