Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Mjölkbönder i Pargas oroar sig för hur maten ska räcka till alla djur i vinter: ”Målet var tvåtusen balar, men vi landar på kanske tusen”

En man bredvid en ko i en ladugård.
Bildtext Kim Ekström, här med sjuåriga kon Nellie, trivs med arbetet i ladugården och kan namnen på nästan alla sina kor.
Bild: Carmela Johansson / Yle

För mjölkbönderna leder torkan till en mindre foderskörd, vilket kan göra det svårt för dem att få maten att räcka till för djuren i vinter. Nu hoppas de på regn och testar att odla mer torktåliga växter.

På Kim Ekströms mjölkgård i Simonby i Pargas finns för tillfället 65 mjölkkor och ungefär tio kvigor. Han har haft sin mjölkgård i ett och ett halvt år och även om det varit många uppförsbackar är han överlag nöjd med beslutet att bli mjölkbonde. Men visst vållar torkan problem.

– Värmen påverkar korna, de trivs inte alls i värmen utan föredrar minusgrader. Dessutom påverkar torkan skörden. Den första skörden gav ungefär 200 balar mindre än vanligt, andra skörden ser ut att torka bort.

Den tredje skörden vet Ekström ännu inte hur blir.

– Målet var optimistiskt satt på tvåtusen balar i år, men vi landar på kanske lite på tusen balar, så att vi nätt och jämnt får foder till vintern, säger Ekström.

Kor som tittar ut i ladugården.
Bildtext Ekström har varit mjölkbonde i ett och ett halvt år och nu börjar alla djurplatser vara fyllda.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Testar att så torktåliga växter

Även om Ekström har varit mjölkbonde en ganska kort tid, har han redan fått en del erfarenhet av torka. Redan under den första grässkörden 2021 var försommaren torr och ifjol vintras köpte Ekström balar från Österbotten. Han håller också på att undersöka vilka möjligheter det finns att odla mer torktåliga växter.

– Som bäst sår en kontraktsodlare gräs som ska tåla mycket torka. Han har möjlighet till bevattning och vi ska bevattna en del areal med solpaneler och elektrisk vattenpump för att se vad man kan framställa för grässkörd i torka, säger Ekström.

En ung man vid en torr åker.
Bildtext I början av juli släpps Kim Ekströms kor ut på bete, men åkern har han slått redan nu. Då korna betar trampas en stor del av gräset ner och därför tas gräset tillvara redan nu.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Hoppas på regn

I fall foderbristen blir svår i vinter kan Ekström bli tvungen att ta bort några av sina djur. Men han hoppas att det inte blir nödvändigt. Förra veckan fick han fyra nya kvigor, vilket kanske var optimistiskt med tanke på vinterns fodersituation.

– Jag har ju just handlat alla mina djur. I värsta fall måste jag sätta bort några djur och det blir tomma platser igen. Det är inte bra att ha tomma platser med dagens räntor och stora lån per djurplats, så nu måste de börja betala tillbaka sig, säger Ekström.

”Jag har ju just handlat alla mina djur. I värsta fall måste jag sätta bort några djur och det blir tomma platser igen.”

Kim Ekström, mjölkbonde i Pargas

Ekström trivs med att jobba med djur och än så länge har han enbart skickat djur som är sjuka till slakt.

– Jobbigast är när djuren blir sjuka och man måste skicka dem till slakt. Jag kan namnen på nästan på alla mina kor. Jag har så få djur här att man blir fäst vid dem. Jag trivs mycket bättre här i ladugården än i traktorn ute på åkern, säger Ekström.

Nu hoppas Ekström på mycket regn så att foderskörden inte skulle bli så dålig.

– Om det skulle komma vatten nu i samband med värmen skulle gräset växa väldigt bra, säger Ekström.

Ensilagebalar staplade på varandra.
Bildtext Ekström räknar med att fjolårets ensilage räcker till slutet av augusti.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”Vi skördar deras vallar åt oss och så får de kogödsel istället”

Även hos mjölkbonden Andreas Johansson på Heisala i Pargas vållar torkan stora problem. Eftersom Johansson har åkrar på flera öar är det inte möjligt med bevattning, men för att djuren ska ha tillräckligt med foder i vinter har det valt att samarbeta med andra gårdar.

– Vi har kommit överens med några gårdar som har vallar, att vi skördar deras vallar åt oss och så får de kogödsel istället. Första foderskörden blev ungefär 10–15 procent sämre än tidigare, men årets andra skörd ser ut att bli nästan obetydlig. Sen får vi vänta och se fram till hösten, senast när man ska börja tröska brukar det börja regna, säger Johansson.

Två jordbrukare står bredvid varandra på hemgården.
Bildtext Andreas Johansson och hans fru Sonja Ek-Johansson driver mjölkgården tillsammans.
Bild: Nora Engström / Yle

Tredje skörden har oftast sämre kvalitet

Johansson har drygt 100 mjölkkor och med ungdjuren medräknat blir det ungefär 170 djur. Även för honom finns det en risk att en del djur måste skickas till slakt om mängden foder inte räcker till. Men även en sämre kvalitet på djurens foder påverkar mjölkproduktionen och tyvärr brukar den tredje skörden ha sämre kvalitet.

– Den tredje skörden är oftast inte lika bra, den har inte tillräckligt med fiber och energi. Om kvaliteten är sämre påverkar det också produktionen, eller sen måste vi kompensera med köpt foder. Med tanke på torkan blir ensilaget ganska dyrt, säger Johansson.

Johansson och hans fru Sonja Ek-Johansson har haft mjölkgården på Heisala sedan 2007, men gården har funnits i Johanssons släkts ägo i över hundra år. Även om den här sommaren är torr vågar Johansson inte säga att det är den torraste någonsin.

– Nog har det varit torra somrar tidigare också, men torrt är det, det har ju inte regnat på en månad. Men om det regnar och blir kallt och pissigt väder till semestertiderna, då skulle den andra skörden bli bara lite sämre än normalt, säger Johansson.

Diskussion om artikeln