Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Statsvetarprofessorn Kimmo Grönlund tror inte att Petteri Orpo blir en stark statsminister: “Vad brinner han för? Det har aldrig blivit klart för mig”

Petteri Orpo rättar till sina glasögon när han står vid en talarstol.
Bildtext Petteri Orpo kommer att jobba för att hålla ihop regeringen snarare än att vara en viljestark ledare, bedömer professor i statskunskap Kimmo Grönlund.
Bild: Silja Viitala / Yle

Trots nästan två decennier inom rikspolitiken är den nya statsminister fortfarande lite av en doldis för många finländare, menar Grönlund.

En sak är bedömarna eniga om: Petteri Orpo kommer att bli en helt annorlunda statsminister än socialdemokraten Sanna Marin.

– Han blir knappast en rockstjärna eller världskändis. Jag tror inte han vill det heller, han är mer koncentrerad på sakfrågor, säger Kimmo Grönlund, professor i statskunskap vid Åbo Akademi.

Orpo har lett Samlingspartiet från och med 2016 och suttit i riksdagen under fyra mandatperioder från och med 2007. Men trots det är han i flera avseenden fortfarande ett oskrivet blad som politiker, menar Grönlund.

– Det är svårt att veta vilka frågor som till exempel är hans hjärtefrågor. Vad brinner han för? Det har aldrig blivit klart för mig.

En man iklädd vit skjorta.
Bildtext Professor i statskunskap Kimmo Grönlund ser motstridigheter i regeringsprogrammet.
Bild: Ville Hupa

Grönlund beskriver Orpo som en tålmodig politiker som är duktig på att medla och som har lätt för att komma överens med de flesta. Han nämner Orpos roll när det gällde att dämpa spänningarna som blossade upp mellan SFP och Sannfinländarna under själva regeringsförhandlingarna. Som statsministern kommer Orpo troligen att anta rollen som ”facilitator” snarare än en viljestark ledare.

– Om han alls beter sig på samma sätt som i regeringsförhandlingarna är han den som ser till att regeringen håller ihop. Det är egentligen det som en skicklig statsminister ska göra i Finland.

Om lugnet och tålamodet är Orpos styrkor som politiker, så kan samma egenskaper också i vissa situationer vara en svaghet, menar Grönlund.

– Det finns tillfällen där statsministern måste se till att saker och ting blir gjorda. Är man väldigt diplomatisk och försiktig så är man inte nödvändigtvis en stark ledare.

Kimmo Grönlund: Rekordlångt regeringsprogram signalerar bristande tillit

Det långa regeringsprogrammet beskrivs av Kimmo Grönlund som ett typiskt borgerligt program som bär en samlingspartistisk prägel när det gäller den ekonomiska politiken, medan invandringspolitiken i första hand innehåller Sannfinländarnas betoningar.

Samtidigt ser Grönlund flera motstridigheter i programmet. Han ger två exempel.

– Å ena sidan vill man underlätta arbetskraftsinvandring, samtidigt som man gör många saker svårare. Programmet andas väldigt tydligt: ”Nej tack, kom inte hit”.

– Man betonar också betydelsen av idrott och hälsa. Vi ska motionera mera. Men samtidigt höjer man momsen för idrottsföretag.

Riikka Purra vastasi aamulla median kysymyksiin.
Bildtext Invandringspolitiken innehåller främst betoningar från Riikka Purras Sannfinländarna, säger Grönlund.
Bild: Silja Viitala / Yle

Det nya regeringsprogrammet är rekordlångt och omfattar över 240 sidor. Det i sig signalerar att det brister i tilliten inom regeringen, menar Grönlund.

– Jag tolkar det som att man misstror Sannfinländarnas brokiga riksdagsgrupp. Man har velat skriva ett så detaljerat program som möjligt så att det inte blir bråk i riksdagen.