Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Filmatiseringen av Tove Janssons Sommarboken spelas in efter midsommar – Alma Pöysti och Pekka Strang medverkar

Uppdaterad 21.06.2023 11:07.
Alma Pöysti
Bildtext Finlandssvenska Alma Pöysti medverkar i filmatiseringen av Sommarboken. Pöysti spelade huvudrollen i filmen ”Tove” från år 2020.
Bild: Jorge Gonzales / Yle

Tove Janssons hyllade roman Sommarboken från 1972 blir Hollywoodfilm. Bland rollistan finns också finlandssvenska skådespelare.

Filmatiseringen av Tove Janssons Sommarboken ska börja spelas in efter midsommar. Inspelningarna tar plats längs Finska vikens östra kust i Borgå, Kotka och Esbo skärgård.

Filmen blir en internationell samproduktion, där Helsinki-filmi är den finska medproducenten. Bolaget har tidigare producerat bland annat succéfilmen Tove (2020), som baserar sig på Tove Janssons liv. Filmen distribueras och marknadsförs av Aurora Studios.

I huvudrollerna får vi se norske Anders Danielsen Lie som pappan och Oscarsnominerade Glenn Close som farmodern. Vem som spelar flickan Sophia är ännu hemligt. Enligt Aurora Studios kommer skådespelarens namn att offentliggöras i ett senare skede, med hänsyn till hennes säkerhet.

Charlie McDowell regisserar filmen och Robert Jones har skrivit manuset.

Flera finlandssvenskar medverkar

I skådespelarlistan finns även några finlandssvenska namn: Pekka Strang och Alma Pöysti ska gestalta paret Malander. Enligt HBL ska även Tom Wentzel medverka i filmen.

”Även om filmen blir internationell och på engelska vill vi att den är äkta och trogen förlagan. Därför är det viktigt att skådespelare som Alma Pöysti och Pekka Strang medverkar”, säger filmens producent Aleksi Bardy i ett pressmeddelande.

Pekka Strang haastateltavana.
Bildtext Skådespelaren Pekka Strang medverkar i filmen ”Sommarboken”.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Enligt Bardy vill man speciellt satsa på att fånga den finska sommaren och skärgården när den är som bäst. För att filmen ska vara så autentisk som möjligt är det väsentligt att den spelas in just i Finland.

Sommarboken är ett av Tove Janssons mest kända verk. Berättelsen om Sophia och hennes farmor i den finska skärgårdsidyllen har hyllats som ett mästerverk av såväl kritiker som läsare. Den har översatts till 35 olika språk.

Filmen har premiär under år 2024.

Artikeln uppdaterades klockan 11.07 med uppgifter från HBL.