Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

En polis döms och sex frias från åtal för användning av pepparsprej i samband med demonstration

Elokapinan mielenosoitus Helsingin Kaisaniemessä
Bildtext Rättegången gäller en demonstration som miljörörelsen Elokapina arrangerade i Kajsaniemi i Helsingfors i oktober 2020. En grupp demonstranter blockerade trafiken genom att sitta på körbanan, vilket ledde till att polisen använde pepparsprej mot dem.
Bild: Pekka Tynell / Yle

Helsingfors tingsrätt ansåg att användningen av pepparsprej inte var försvarbar. Polisen som agerade allmän ledare döms till 30 dagsböter.

Helsingfors tingsrätt gav idag sin dom i fallet där sju poliser åtalades för att ha använt pepparsprej mot demonstranter under miljörörelsen Elokapinas demonstration i Kajsaniemi i oktober 2020.

En polis född 1979 döms för brott mot tjänsteplikt och får en straffavgift på trettio dagsböter.

Polisen var också åtalad för tre andra brott, men de åtalspunkterna förkastades.

Tingsrätten förkastade även åtalspunkterna mot de sex andra åtalade poliserna.

Den polis som dömdes var i tjänst tillsammans med en annan polis som allmän ledare. De hade gemensamt ansvar för att leda situationen.

Polisen använde pepparsprej mot demonstranterna för att få körbanan fri

Händelserna började när demonstranterna blockerade trafiken genom att sitta mitt på vägen. Polisen försökte först ingripa på andra sätt, och använde sedan pepparsprej för att få demonstranterna att lämna körbanan.

Tingsrätten ansåg att den dömda arbetsledarens agerande var befogat när hon beordrade att demonstranterna skulle lämna körbanan. Däremot dömde tingsrätten användningen av pepparsprej.

Enligt domen var beslutet inte försvarbart och i enlighet med proportionalitetsprincipen när en helhetsbedömning gjordes.

Tingsrätten ansåg att de övriga poliserna befann sig lägre ner i hierarkin i situationen och att de följde den order som gavs av den allmänna ledaren.

Domen har inte vunnit laga kraft.