Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Straffet skärps för kirurg som opererade in syntetiska luftstrupar hos patienter – döms till fängelse

Paolo Macchiarini
Bildtext Paolo Macchiarini använde sig av en obeprövad teknik.
Bild: .

Hovrätten i Sverige skärper straffet för Paolo Macchiarini, rapporterar svenska medier. Den skandalomsusade kirurgen döms till fängelse i över två år.

Tre patienter – två män och en kvinna – fick syntetiska luftstrupar inopererade av kirurgen Paolo Macchiarini på Karolinska universitetssjukhuset mellan åren 2010 och 2011. Alla tre fick komplikationer och dog.

Macchiarini använde sig av en helt obeprövad teknik som inte heller hade föregåtts av några djurförsök.

Han åtalades för grov misshandel i Solna tingsrätt i fjol och dömdes till villkorlig dom för vållande till kroppsskada i ett fall men frikändes i de andra två fallen.

Domen överklagades ändå till Svea hovrätt, som i dag justerade straffet. Kirurgen döms nu till fängelse i två år och sex månader för grov misshandel i tre fall.

”Den som vållar skada inte kan gå fri från påföljd”

Enligt Svea hovrätt utfördes ingreppen inte i några nödsituationer, i motsats till vad Macchiarini själv hävdat.

Hovrätten slår också fast att två av patienterna hade kunnat leva ”under en inte obetydlig tid” utan ingreppen. Man menar också att Macchiarini har varit medveten om riskerna med ingreppen, men ställt sig likgiltig till dem.

– Domen visar att den som vållar skada inte kan gå fri från påföljd, säger Nils-Eric Sahlin som är professor i medicinsk etik vid Lunds universitet till Dagens nyheter.

Skandalomsusad i över ett decennium

Skandalerna kring Macchiarini har pågått i längre än ett decennium.

Den italienska kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini rekryterades år 2010 som gästprofessor på Karolinska institutet och blev överläkare på deltid som kirurg på Karolinska universitetssjukhuset.

Året därpå utförde han världens första transplantation av en syntetisk luftstrupe, och under de två efterföljande åren utfördes två till transplantationer. Patienterna var mellan 26 och 36 år gamla när de dog.

Macchiarini stoppades från att operera år 2013, efter att det framgått hur transplantationerna hade gått. Hans anställning vid Karolinska universitetssjukhuset avslutades samma år.

År 2016 delgavs han misstanke om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada, en utredning som senare lades ned. Slutligen åtalades han för grov misshandel av de tre patienterna år 2020.

Brutala operationer och döda patienter – så lurade Macchiarini alla

16:34

Källor: SVT, DN