Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tomma hot om avhopp inom SFP i Österbotten: ”Rädslan var stor – så vi måste ta det på allvar”

Man i jacka och rutig skjorta.
Bildtext Det är bra att partiet har ett öppet diskussionklimat, så man får också uttrycka sin åsikt då den går emot partiledningens, säger kretsordförande i SFP, Samuel Broman.
Bild: Privat

Svenska folkpartiets regeringssamarbete med Sannfinländarna blev för mycket för en del medlemmar i SFP i Österbotten. I Karleby har ändå endast en medlem ännu hoppat av trots utbredda hot.

Inom de österbottniska SFP-leden finns både kritik och förståelse för partiets regeringsmedverkan. Avsmaken mot Sannfinländarnas politik har lett till hot om avhopp. Men regeringsprogrammet som helhet väcker också positiva känslor hos österbottniska SFP:are.

Även i Österbotten gick diskussionen het inför regeringsbildningen, speciellt i Karleby lokalavdelning. Marlén Timonen, som är ordförande för SFP:s lokalavdelning i Karleby säger att hon fick höra många hota med att skriva ut sig ur partiet.

– De var nog ett flertal meddelanden både till mig och sekreteraren, där man hotade med att skriva ut sig om SFP går in i regeringssamarbete med Sannfinländarna, säger Marlén Timonen.

Enligt Timonen har ändå endast en person hittills gjort slag i saken. Men hoten togs på allvar, också från den lokala styrelsens sida.

– Rädslan var nog stor, att hur kommer det gå. Så det är inget vi tar med en klackspark. Det är allvarliga saker för blir vi färre än vi redan är så får ni nog snart kasta vår väska, säger Marlén Timonen.

Timonen är glad över att flera inte verkställt sina hot, men påminner att risken fortfarande finns för flera avhopp.

Låt oss ge dem en chans

Marlén Timonen, ordf. för Karlebys SFP:s lokalavdelning

Hon säger att det ändå är onödigt att svartmåla Sannfinländarna totalt från SFP-håll. Hon vidhåller att Sannfinländarna har saker som är svårsmälta, men även goda saker på sin agenda.

– Låt oss nu ge dem en rejäl chans och se var det landar, säger Timonen.

”Sunt att ventilera olika åsikter”

Samuel Broman som är kretsordförande för SFP i Österbotten har ännu ingen heltäckande bild av hur stort missnöjet med SFP:s regeringsmedverkan är i regionen.

Något väldigt utbrett fenomen med hot om avhopp har han inte märkt – och på fältet verkar många snarast anse att SFP bäst påverkar genom att sitta med i regeringen.

– Jag har nåtts av mera positiva åsikter än negativa. Jag drar ändå ingen speciell slutsats av det. Men jag ser det som ett hälsotecken. Det är bara bra att vi har ett sådant öppet diskussionsklimat inom partiet att man får ge uttryck också för kritik. Det har jag själv också gjort under förra regeringsperioden, säger Broman.

Han tycker det är bra att åsikterna ventileras. Partiets beslut att gå med i regeringen var enligt Broman noggrant övervägt och står fast, men sen kan man ha olika åsikter om det. Inom kretsen kommer man framöver också att föra diskussioner och vara lyhörda för åsikterna på fältet.

– Jag har inte nåtts av så många som kritiserat partiets beslut. Det har varit mera positiva kontakter där man också uppskattar delar av regeringsprogrammet, speciellt det som gäller entreprenörsskap - det är säkert österbottniskt det också, att man ser på företagande, säger Samuel Broman.