Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Det finns inhemsk nypotatis till midsommaren – men om torkan fortsätter kan det bli kris redan i början av juli

Potatisplantor i närbild på en torr åker
Bildtext Än så länge står potatisen emot torkan.
Bild: Peter Lüttge / Yle

De högt älskade knölarna står ännu emot det heta och torra vädret, men ett lugnt och stilla sommarregn står nu högst på potatisodlarnas önskelista.

Potatisodlaren John Lidman från Petalax ger ett lugnande besked till alla som suktar efter inhemsk nypotatis till sommarens högtid: Potatis kommer att finnas i butiken.

Än så länge kommer de flesta från Sverige eller södra Finland men till och med österbottnisk nypotatis kan dyka upp i mataffären. De kommer i så fall från Härkmeri eller Lappfjärd.

Också därefter kan man förvänta sig de fina knölarna med de lena skalen som passar utmärkt ihop med dill och sill. Men, säger Lidman, och höjer ett varningens finger, om inte torkan släpper kan läget omvandlas till kris ganska fort. Potatisen är nämligen ganska känslig mot torkan.

– Den har egentligen inte så stort rotsystem men den behöver mycket vatten för att kunna växa på bästa möjliga sätt. Det är en ganska dålig kombination med hetta och torka och potatis. Potatisen vill ju inte ha mera än 20 grader egentligen.

Potatisodlaren John Lidman från Petalax står framför ett grönt buskage
Bildtext Det var ännu torrare sommaren 1981, minns potatisodlaren John Lidman.
Bild: Peter Lüttge / Yle

När börjar det bli kritiskt?

– Hittills är det okej när blasten inte är så stor. De klarar sig nog någorlunda ända tills månadsskiftet juni-juli. Men fastän det ser någorlunda bra ut kan knölbildningen redan nu påverkas. Knölantalet sjunker när det är för torrt.

Gäller det för alla sorter?

– Alla är känsliga, men vissa är riktigt känsliga. Det finns ingen potatis som bemästrar torkan speciellt bra. Nu heter det så i reklamen att det finns sådana sorter men det är mera teori än verklighet.

När vi kom fram till ett av Johns fält ser allt rätt så bra ut. Han odlar sorten Solist som han tar upp i månadsskiftet juli-augusti. Men det är allt skäl att kolla varje dag hur potatisen mår.

– Om en amatör ser på blasten att torkan slagit till då är det illa ställt. Därför gräver jag varannan dag i marken. Där knölarna ligger ska det gå att klämma ihop en klump om jorden är tillräckligt fuktig. Om inte det lyckas då är det för torrt.

Potatisplantor i rad på en torr åker
Bildtext Potatis i prydliga rader.
Bild: Peter Lüttge / Yle

Nu väntar han på ett långt och lugnt sommarregn.

– Tolv timmar med inte så hög intensitet är idealiskt. När jorden är torr drar den inte åt sig vätan i början. Det räcker några timmar, minst fem till sex millimeter innan jorden börjar ta åt sig. Tolv timmar och 25 millimeter är idealet om jag får beställa.

Repar potatisen sig efter att den har fått en släng av torkan?

– Den börjar nog växa igen, men den ser ut som stryk. Det blir inre ihåligheter, växtsprickor och skorv. Konsumenterna är lite för fina för att äta sådant. Människorna äter med ögonen.

Har det blivit värre med torkan?

– Det har blivit lite värre, men jag satt häromdagen och tänkte att 1981 var det nog betydligt torrare än vad det är nu. Då hade vi trettio grader nästan hela juli.

En elektrisk pump står på en åker
Bildtext Pumpen står redo ifall torkan fortsätter.
Bild: Peter Lüttge / Yle

Har du börjat med bevattningen?

– Nej, men kanske imorgon.

Och så pekar han på en stor elektrisk vattenpump som står färdig att använda mitt emellan åkertegen.