Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Spårvagnsförare körde över pojke på Backasgatan – döms till ett års villkorligt fängelse

Uppdaterad 21.06.2023 16:33.
Helsingfors tingsrätt.
Bildtext Tingsrätten ansåg att chaffören varit oaktsam.
Bild: Matti Myller / Yle

I november 2020 dog en 12-årig pojke då han blev överkörd av en spårvagn vid ett övergångsställe. Nu har Helsingfors tingsrätt dömt spårvagnsföraren till ett års villkorligt fängelse för grovt äventyrande av trafiksäkerheten och grovt dödsvållande.

Spårvagnen körde längs Backasgatan i riktning mot Helsingfors centrum. Enligt domen har spårvagnsföraren låtit bli att sakta in då trafikljuset i en korsning slog om till ett streck (spårvagnarnas version av gult ljus) och sedan slog om till ”S” (seis - stop).

Föraren har fortsatt att köra mot en hållplats som låg direkt efter korsningen i en hastighet långt över platsens hastighetsbegränsning på 40 kilometer i timmen.

Samtidigt kom en pojke överraskande ut på övergångsstället framför hållplatsen, vilket ledde till att han blev överkörd. Enligt tingsrättens granskning av videomaterial från olyckan konstateras att pojken bara syntes i några sekunder innan olyckan ägde rum, men att chauffören redan borde ha saktat in ordenligt.

Övergångsstället där pojken blev påkörd hade rött ljus, men enligt tingsrätten är korsningen förvirrande för fotgängare, då övergångsstället är indelat i flera delar, där den del som går över spårvägen blir grön lite senare än resten. Då spårvagnen korsade övergångsstället var ljuset för fotgängare en sekund från att bli grönt.

Chauffören nekade

Spårvagnschauffören nekade till att hen skulle ha varit oaktsamt och motiverade det att hen körde mot trafikljusets stoppsignal med att hen inte skulle ha hunnit stanna på ett säkert sätt innan korsningen utan att använda sig av vagnens snabbroms, som bara ska användas i nödfall. Det eftersom en snabb inbromsning kan leda till att passagerarna skadar sig.

Tingsrätten ansåg ändå att spårvagnschaufförer utan undantag ska följa trafikljusens signaler och områdets hastighetsbegränsningar, och dömer därför chauffören till ett års villkorligt fängelse.

Domen avgjordes genom omröstning, eftersom en av tingsdomarna ansåg att brottet inte var grovt då pojken korsat övergångsstället medan fotgängarna hade rött ljus samt att hen plötligt dykt upp från bakom ett träd. Domaren ansåg också att man inte tagit med mänsklig reaktionstid då man räknat ut att chauffören skulle ha hunnit bromsa i tid.

Familjen får ersättning

Chaufförens arbetsgivare, Huvudstadsregionens Stadstrafik ab, ska betala pojkens föräldrar och fyra bröder sammanlagt 36 000 euro som ersättning för lidande till följd av dödsfallet.

Domen har inte vunnit laga kraft.

Artiklen är uppdaterad 21.6.2023 klockan 16.32 med information om att en tingsdomare meddelat om avvikande åsikt.