Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Så här krymper bostadsstödet – regeringen ska slopa morot för deltidsjobb

Bildcollage, betonghus med gula bostadsdörrar och Petteri Orpo.
Bildtext Stödtagare som arbetar kommer att få klart mindre bostadsbidrag, enligt Petteri Orpos regeringsprogram.
Bild: Lina Frisk / Yle & Silja Viitala / Yle

Regeringen gör om bostadsbidraget. Det blir mindre lockande att ta emot deltidsjobb, men mer attraktivt att jobba heltid, säger FPA:s forskningschef. Förmögenhet ska också påverka bostadsbidraget.

Petteri Orpos (Saml) regering planerar att spara över 350 miljoner euro per år på stöd för boende.

– De största nedskärningarna gäller stödtagare som arbetar, säger Signe Jauhiainen, forskningschef vid Folkpensionsanstalten (FPA).

De som arbetar påverkas framför allt av planerna på att slopa förvärsinkomstavdraget på 300 euro. Om du tjänar till exempel 1 300 euro per månad beräknas dina inkomster i nuläget bara ligga på 1 000 euro, vilket ger dig rätt till ett högre bidrag. Staten kan spara in stora summor på att slopa avdraget.

Så förändras bostadsbidraget

  • Stödsumman minskar från 80 procent till 70 procent av boendekostnaderna. Nedskärningen påverkar alla som får bostadsbidrag.

  • Förvärsinkomstavdraget på 300 euro ska slopas, vilket påverkar stödtagare som arbetar.

  • Bidraget för Helsingforsbor sjunker till samma nivå som i Esbo och Vanda.

  • Stöd ska inte längre betalas ut till personer som äger sin bostad.

  • Förmögenhet på över 10 000 euro minskar bidraget. Personer som har en förmögenhet på över 50 000 euro kommer inte få bidrag. Bil eller sommarstuga räknas inte som förmögenhet i det här sammanhanget.

Nedskärningarna i stödsystemet motiveras framför allt med att det ska löna sig att jobba. Samtidigt har poängen med avdraget varit att det ska vara mer lönsamt att ta emot jobb. Jauhiainen säger att effekten ändå inte är så enkel.

– Slopat avdrag kan minska viljan att ta emot deltidsjobb, men öka incitamenten att ta emot heltidsjobb.

Valet kan vara komplicerat och det beror väldigt mycket på den individuella situationen. Bland annat arbetssituation, tillägg för barn, daghemsplatser och beskattning påverkar viljan att ta emot jobb, säger Jauhiainen.

Signe Jauhiainen utomhus med grönskande bakgrund.
Bildtext FPA:s forskningschef Signe Jauhiainen säger att nya regler kan göra det mindre attraktivt att ta emot deltidsjobb, men kan öka viljan att jobba heltid.
Bild: Markku Pitkänen / Yle

Fler kommer att behöva utkomststöd

Stödsumman kommer att minska från 80 procent till 70 procent av boendekostnaderna och det gäller alla som får allmänt bostadsbidrag.

Signe Jauhiainen säger att behovet av utkomststöd kommer att öka när bostadsbidraget minskar. Utkomststöd är till för att i sista hand täcka nödvändiga dagliga utgifter.

– Redan nu finns många som får trion arbetsmarknadsstöd, bostadsbidrag och utkomststöd.

Sparar du barnbidragen? Exemplet visar hur bostadsbidraget krymper

Omkring en fjärdedel av alla som får bostadsbidrag får också utkomststöd. När bostadsbidraget minskar kan det alltså uppstå ett behov av att få mer utkomststöd i stället.

Handlar det om en sparåtgärd om utkomststödet ersätter bostadsbidraget?

– Det är en sparåtgärd. Alla som får bostadsbidrag får inte utkomststöd och kommer inte heller att få det. Utbetalningen av utkomststöd kommer inte alls att öka lika mycket.