Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Nya kulturministern Sari Multala: Kulturbranschen måste kunna växa också utan direkta stöd

Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala (kok.) kuvattu Eduskunnassa Helsingissä.
Bildtext Sari Multala (Saml) är ny kultur- och vetenskapsminister under de första två åren. Därefter tar Mari-Leena Talvitie över posten.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Den nya kulturministern Sari Multala vill satsa på tillväxt och företagande inom kultursektorn. Man måste också kunna växa utan direkta statliga stöd, säger hon.

Den nya kultur- och vetenskapsministern Sari Multala (Saml) har utnämnts till sin post bara en dag innan vi träffas i riksdagshuset. För den stora publiken är hon kanske också känd via sin karriär inom kappsegling, där hon är trefaldig världsmästare.

– Det är förstås väldigt fint att få jobba med kultur, vetenskap, högskolefrågor, och hela utbildningsområdet. Den här gången har vi tre ministrar inom undervisnings- och kulturministeriet och kommer att samarbeta tätt, säger Multala, som hinner med en intervju mellan omröstningarna i plenisalen.

Multala har redan ett gott nätverk inom kultursektorn. Hon satt i kulturutskottet och i finansutskottet och dess utbildnings- och forskningsavdelning under den förra regeringsperioden.

Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala (kok.) kuvattu Eduskunnassa Helsingissä.
Bildtext Sari Multala har suttit i riksdagen sedan 2015.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Böcker för alla, teater lyx?

Inför riksdagsvalet fick många kaffet i vrångstrupen då Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra kallade kulturen för en lyxservice. Regeringen höjer nu momsen på böcker, teaterbiljetter och andra evenemang från 10 till 14 procent. Det ökar trycket på att höja priserna i ett läge där i synnerhet mindre bemedlade kämpar med sin ekonomi. Multala menar ändå att kulturen fortfarande är för alla, vilket också betonas i regeringsprogrammet.

– Vi har ett väldigt omfattande biblioteksnätverk. Böcker kommer fortfarande att vara tillgängliga för alla. Vi kommer att utveckla e-bibliotek i hela landet och ersättningen till författare för e-bokslån genomförs.

Är det så att de mindre bemedlade får låna böcker på biblioteket medan de som har råd går på teater och musikaler och konserter?

– Kommunerna har också en stor roll i hur de ordnar stöd för kultur och det finns gratis kulturevenemang redan nu. Andelen statligt stöd till kulturen kommer också i framtiden att vara stor, så jag tror inte att de ändringar som görs nu kommer att vara så stora som det kanske låter.

Bildtext Sari Multala är trefaldig världsmästare inom kappsegling.

Vill stödja tillväxt och företagande

I det färska regeringsprogrammet står att de kreativa branscherna och evenemangsbranschen har stor tillväxtpotential. Den nya regeringen kommer att låta göra en kulturpolitisk redogörelse med ett program för tillväxt för kultursektorn, i samarbete med kulturfältet.

– Jag tror på tillväxtpotentialen inom kultursektorn.

Men tillväxt kräver också satsningar och reda pengar. Branschen har länge efterlyst en höjning av statsandelarna, till en procent av bnp. Men mera stöd är inte att vänta i ett läge där staten ska spara 6 miljarder euro.

– Kulturen behöver också statliga pengar, men det finns också mycket man kan göra smidigare, till exempel när det gäller att ordna evenemang. Regeringsprogrammet är väldigt positivt för företag, vilket det finns många av inom kulturbranschen. Vi hoppas kunna utnyttja potentialen som finns där.

Så ni vill stödja mer företagande inom kulturbranschen?

– Vi behöver förbättra förutsättningarna för att gynna tillväxten. Tanken om att man alltid skulle behöva mera statliga pengar för att kunna växa är något jag hoppas vi kan ändra på. Vi har förstås mycket sådan service där man behöver statliga och kommunala skattepengar. Men man måste också kunna växa, speciellt som företag inom branschen, utan direkta stöd.

Kombinationsförsäkning för frilansare

Regeringsprogrammet har många viktiga skrivelser om hur viktig kulturen är och man uppmärksammar frilansarnas ställning. Den sociala tryggheten ska förnyas samtidigt som regeringen skärper det inkomstrelaterade arbetslöshetsunderstödet så att det gradvis sänks. Det här kan drabba i synnerhet frilansarna hårt.

På vilket sätt kommer ni att jobba för att stärka frilansarnas ställning?

– Det arbetet kommer vi att göra i samband med den stora socialtrygghetsreformen. I regeringsprogrammet har vi också bestämt att bereda en modell för en kombinationsförsäkring som ska förbättra den sociala tryggheten för personer som är både företagare och löntagare.

Det hjälper i synnerhet personer som ibland jobbar som frilans, ibland som löntagare

Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala (kok.) kuvattu Eduskunnassa Helsingissä.
Bildtext Sari Multala är Vandabo och har varit ordförande för statsstyrelsen i Vanda.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Regeringen har beslutat att skära 50 miljoner euro i statsandelar till undervisnings- och kulturministeriet under de 3 första åren. Förslaget är ändå 125 miljoner euro för hela regeringsperioden. Hur nedskärningarna riktas förhandlar man om i samband med budgetuppgörelsen.

– Det är en förhandlingsfråga som vi kommer att diskutera med de andra ministrarna.

”Avskaffningen av spelmonopol ger mer pengar”

Kulturen har länge till stora delar finansierats med vinstmedel från Veikkaus. De pengarna har flyttats till den allmänna statsbudgeten och den nya regeringen har beslutat att avskaffa monopolet 2025–2026, och öppna upp marknaden. Varifrån ska man hitta motsvarande pengapott som har finansierat och varit öronmärkt för kulturen och annan allmännyttig verksamhet i årtionden?

– Jag tror och får medhåll av experterna att skrotningen av Veikkaus monopolställning kommer att ge mera pengar till samhället. Folk spelar ju redan, men alla skattepengarna går utomlands, eller egentligen i spelbolagets fickor. Det nya licenssystemet kommer att ge mera skattepengar till Finlands statsekonomi, vilket också gynnar kulturbranschen.

Just nu går ekonomin åt motsatt håll, medger Multala.

– Men vi behöver ekonomisk tillväxt för att kunna kunna finansiera allt vi vill ha, också kultur i framtiden.

I framtiden kommer flera privata pengar att behövas till kultursektorn, och i regeringsprogrammet finns en skrivelse om att granska olika beskattningsinitiativ för kultur.

– Man ska kunna få avdrag på skatt om man ger pengar till kultur, idrott, motion eller ungdomsverksamhet. Vi har inga detaljer men det är något vi noggrant måste utreda.

Som sin viktigaste uppgift som färsk minister vill Multala se till att regeringen får till stånd en kulturpolitisk redogörelse. Hon har också ansvar för högskolefrågor.

– På högskolesidan har vi stora satsningar också inom vetenskap, vilket också kommer att gynna universitet och yrkeshögskolor. Där finns stora möjligheter till tillväxt. Vi måste också jobba för att höja utbildningsnivån under den här regeringsperioden.

Käärijä håller i en nyckel och blommor framför två personer från Vanda stad.
Bildtext Käärijä, Jere Pöyhönen, fick nyligen rosor och nycklarna till en bostad av biträdande stadsdirektören i Vanda, Tero Anttila och Sari Multala.
Bild: Vantaan kaupunki / Vanda stad

Bakgrund inom dans och musik

Multala säger att hon är en stor vän av musik, dans och teater. Som barn gick hon i musikklass i grundskolan där hon sjöng, spelade piano och var med i musikaler. Hon dansade också i danslegenden Aira Samulins dansskola.

– Jag njuter av opera och balett. Speciellt dans och musik gillar jag själv att utöva, men hinner tyvärr inte så mycket med det längre. Jag hoppas kunna njuta mer av kultur i framtiden i och med min tjänst.

Senaste bok Multala läst är Juha Itkonens Teoriani perheestä (Min teori om familjen).

Vilket är ditt förhållande till finlandssvensk kultur?

– Jag har gått en del på teater och andra evenemang på svenska, men med familjen ändå mest på finska på grund av språket, i synnerhet när det gäller barnkultur. Jag hoppas hitta tid för att lära känna den finlandssvenska kulturbranschen ännu bättre.