Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vad handlar midsommarens lag-EM i friidrott om? Vi reder ut det nya formatet, Finlands chanser och varför du ska bry dig

Uppdaterad 24.06.2023 20:10.
Wilma Murto förbereder sig för stavhopp.
Bildtext Wilma Murto representerar Finland i damernas stavtävling.
Bild: Tomi Hänninen/Yle

Finland kan ta sin bästa placering sedan 70-talet och oerhört värdefulla VM-rankningspoäng står på spel. Där i ett nötskal utgångsläget inför midsommarens lag-EM i friidrott, som avgörs i uppdaterad form.

Från Europacupen via Superligan och vidare till förstadivisionen i lag-EM. Kärt midsommarbarn har många namn, men nu går de europeiska lagmästerskapen i friidrott under samlingsnamnet lag-EM, och är uppdelat i tre divisioner.

Mellan åren 2009 och 2019 kallades divisionerna för ligor och var fyra till antalet. Den högsta hette Superligan där tolv nationer möttes i kampen om titeln Europas bästa landslag.

Nu hittas sexton länder i förstadivisionen. Alla deltar, precis som tidigare, med en idrottare per gren och tilldelas poäng enligt placering i respektive gren (vinnaren får 16 poäng, tvåan 15, och så vidare). I Europacupen, som arrangerades åren 1965–2008, fanns män och kvinnor i egna klasser, men det är inte längre fallet och endast en helhetsvinnare koras.

Polen har tagit hem de två senaste upplagorna. Historiskt sett är Ryssland och Tyskland i en klass för sig, i synnerhet om vi inkluderar Sovjetunionen och Östtyskland.

Antalet segrar

17 Ryssland
15 Östtyskland
13 Tyskland
9 Sovjetunionen
6 Storbritannien
3 Polen
3 Frankrike

Mellan åren 1965 och 2008 delades två segrar ut, både i dam- och herrklassen.

Lag-EM går av stapeln i staden Chorzow i södra Polen. I regionen Schlesien pågår samtidigt multisportevenemanget European Games (Europeiska spelen), där också friidrotten ingår.

Tävlingarna pågår i dagarna tre från och med fredag och när poängen summeras på söndag kväll degraderas de tre landslagen som samlat minst antal poäng. Den trion ersätts av topp-3 från andradivisionen, som tar steget upp i finrummet till följande lag-EM i Madrid 2025.

Deltagande nationer

Belgien
Finland
Frankrike
Grekland
Italien
Nederländerna
Norge
Polen
Portugal
Schweiz
Spanien
Storbritannien
Sverige
Tjeckien
Turkiet
Tyskland

Bästa placeringen på över 40 år möjlig

Nog om format, system och poängtabeller – över till själva idrotten. Polen går in som favorit tillsammans med Tyskland, Frankrike och Italien, som senast slutade tvåa hack i häl på polackerna.

Medan till exempel britterna skickar en B-betonad trupp till Chorzow har bland annat hemmanationen och de nordiska representanterna Finland, Norge och Sverige nästintill hela sin elit på plats. Det finns undantag som storstjärnor i stil med Armand Duplantis, Jakob Ingebrigtsen och Karsten Warholm, men förhållandevis få nordiska toppnamn nobbar lag-EM.

Finland har mer eller mindre sitt starkaste lag på benen. Endast herrspjutet är kraftigt försvagat då småskadade Lassi Etelätalo, Oliver Helander och Toni Kuusela vikarieras av Taneli Juutinen.

Finlands trupp

Damer

100 m: Lotta Kemppinen
200 m: Aino Pulkkinen
400 m: Mette Baas
800 m: Eveliina Määttänen
1 500 m: Nathalie Blomqvist
5 000 m: Camilla Richardsson
100 m h: Reetta Hurske
400 m h: Viivi Lehikoinen
3 000 m h: Nelli Nordlund
Höjd: Ella Junnila
Stav: Wilma Murto
Längd: Jessica Kähärä
Tresteg: Kristiina Mäkelä
Kula: Eveliina Rouvali
Diskus: Salla Sipponen
Slägga: Silja Kosonen
Spjut: Anni-Linnea Alanen
4 x 100 m: Lotta Kemppinen, Aino Pulkkinen, Anna Pursiainen, Anniina Kortetmaa
4 x 400 m mixed: Viljami Kaasalainen, Asseri Välimäki, Mette Baas, Viivi Lehikoinen

Herrar

100 m: Samuli Samuelsson
200 m: Viljami Kaasalainen
400 m: Viljami Kaasalainen
800 m: Joonas Rinne
1 500 m: Santtu Heikkinen
5 000 m: Eemil Helander
110 m h: Elmo Lakka
400 m h: Tuomas Lehtonen
3 000 m h: Topi Raitanen
Höjd: Daniel Kosonen
Stav: Juho Alasaari
Längd: Kristian Pulli
Tresteg: Aaro Davidila
Kula: Nico Oksanen
Diskus: Antti Pränni
Slägga: Aaron Kangas
Spjut: Taneli Juutinen
4 x 100 m: Samuli Samuelsson, Riku Illukka, Roope Saarinen, Santeri Örn

Finlands främsta placering på tre försök (2010, 2015, 2019) i nu nedlagda Superligan var elva. Nu finns alla chanser att kämpa om den mest framskjutna blåvita placeringen sedan 1970-talet.

På 70-talet slog sig Finlands herrar tre gånger in i topp-7, som högst på femte plats 1973. Efter 1970-talet är den främsta placeringen åtta, vilket uppnåddes av herrarna både 1998 och 2002.

I årets förhandskalkyler – där respektive idrottares bästa resultat för säsongen jämförs – landar Finland på just en åttonde plats.

Slutpoäng enligt årsbästa

1. Italien 422
2. Frankrike 417
3. Tyskland 415
4. Polen 408
5. Storbritannien 377
6. Spanien 354
7. Nederländerna 325
8. Finland 292
9. Portugal 289
10. Schweiz 275
11. Belgien 268
12. Tjeckien 260
13. Sverige 253
14. Grekland 244
15. Norge 241
16. Turkiet 192

Källa: Tilastopaja

Rysligt värdefulla VM-rankningspoäng på spel

Förutom lagtävlingen och poängsammandraget är lag-EM också väldigt viktiga tävlingar för idrottarna individuellt. Det står nämligen gott om rankningspoäng på spel med tanke på VM i Budapest i augusti.

För tillfället har sju finländare nominerats till VM och ytterligare fyra klarat kvalgränsen, men majoriteten kommer att vika sin plats via rankning. I rankningssystemet beaktas både idrottarens resultat och i hur högklassig tävling resultatet gjorts. Och där smäller lag-EM högt.

Lag-EM rankas i B-kategorin, det vill säga samma som bland annat Kalevaspelen (finländska mästerskapen). I Finland hittas endast Paavo Nurmi Games (A) högre upp, medan till exempel de inhemska GP-tävlingarna återfinns i kategori C.

Med andra ord kan flera finländare ta jättekliv mot en VM-biljett genom lyckade tävlingar i Chorzow. Här kan ni kolla in det aktuella läget i VM-rankningen.

Samuli Samuelsson applåderar mot publiken.
Bildtext Samuli Samuelsson satte det färskaste finländska rekordet, då han löpte 100 meter på tiden 10,12 i Kuortane på lördagen.
Bild: Walter Kronqvist / Yle

Den finländska friidrottssommaren har efter förra säsongens fyra EM-medaljer börjat starkt med bland annat fem finländska rekord: Reetta Hurske (100mh), Viivi Lehikoinen (400mh), Camilla Richardsson (10 000m), Samuli Samuelsson (100m) och Alisa Vainio (maraton). Alla förutom Vainio är med också i lag-EM.

Och en sak är säker: Det blir åtminstone ett finländskt rekord. Finland har nämligen aldrig gjort ett officiellt tävlingslopp på 4x400 meter mixed, som finns på tävlingsprogrammet istället för damernas och herrarnas separata långa stafetter.

Yle sänder lag-EM direkt på Yle Arenan och TV2 från fredag till söndag med svenskspråkiga kommentarer av Janne Isaksson och expertkommentator Mikael Ylöstalo. Se tävlingsprogrammet här.

EDIT kl. 8.07: Den inhemska GP-serien återfinns numera i rankningskategori C, inte D som tidigare.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln