Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbopolitiker lämnar SFP: ”Regeringsprogrammet representerar inte längre de värderingar jag har”

Uppdaterad 27.06.2023 11:18.
Veera Granroth
Bildtext Veera Granroth lämnar SFP på grund av regeringsprogrammet.
Bild: Arash Matin / Yle

Det nya regeringsprogrammet har väckt starka reaktioner inom SFP. Veera Granroth är en av de som lämnat SFP till följd av det nya regeringsprogrammet. Också Åbobon Kaj Wallenius har valt att lämna partiet.

– Regeringsprogrammet representerar inte längre de värderingar jag har, säger Granroth.

Särskilt är det invandrings- och flyktingpolitiken och klimatpolitiken som hon lyfter fram som bakomliggande orsaker. Bland annat anser hon att Finland inte tar sitt globala ansvar med den flyktingpolitik som finns i regeringsprogrammet.

Utöver det tycker Granroth att regeringsprogrammet försvårar den redan ekonomiskt utmanande situationen för studerande och de mindre bemedlade genom sänkt bostadsbidrag.

– För mig som har varit aktiv i studentpolitiken så tycker jag att det är jätteproblematiskt att regeringen är beredd att skära i bostadsbidraget, som är ett utkomststöd och ett socialt skydd för många.

Anser att partiet inte borde ha gått med i regeringsförhandlingarna

Granroth har svårt att förstå att regeringen kan tänka sig att göra stora nedskärningar, samtidigt som de exempelvis vill kompensera höga bensinpriser med sänkt bränsleskatt.

– Då handlar det inte om att stävja skuldsättningen, utan man har gjort andra politiska prioriteringar.

Enligt Veera Granroth borde SFP inte ha gått med i regeringsförhandlingarna eller accepterat regeringsprogrammet.

SFP: ”Synd att partimedlemmar lämnar partiet”

Granroth har flera förtroendeuppdrag i Åbo stadsfullmäktige och önskar kunna fortsätta som obunden. Hon hoppas att hennes väljare förstår hennes val att lämna partiet och säger att hon fortfarande står bakom samma åsikter som tidigare.

Svenska folkpartiets kretsordförande i Egentliga Finland, Tomas Björkroth, säger att det är synd att partimedlemmar lämnar partiet, men att avhoppen handlar om personliga val.

Mathias Mattson, ordförande för SFP i Åbo, instämmer med Björkroth och tycker det är tråkigt att Granroth inte fortsätter i SFP.

En man i mörk tröja tittar in i kameran.
Bildtext Mathias Mattson, styrelseordförande för SFP i Åbo.
Bild: Yle/ Pontus Nyqvist

Trots avhoppet har Veera Granroth kvar sin suppleantplats i Åbo stad. Huruvida hon kan fortsätta med sina förtroendeuppdrag kommer att diskuteras vidare, men inget är ännu bestämt, förklarar Mattsson.

Granroth är inte ensam om att lämna SFP. På Facebook har Kaj Wallenius från Åbo och Åsa Gustafsson från S:t Karins meddelat att de lämnar partiet med omedelbar verkan. Också partimedlemmarna Jutta Seppinen och Nicholas Kujala från huvudstadsregionen har meddelat att de slutar i SFP.

Artikeln uppdaterades 22.6.2023 kl. 17.08 med infon om att också Åsa Gustafsson lämnar SFP.