Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Två personer saknas och nästan 40 skadade efter explosion och brand i Paris

Uppdaterad 22.06.2023 07:19.
En husfasad har förstörts i en explosion och brand i Paris den 21 juni 2023.
Bildtext Fasaden har skadats svårt i explosionen och eldsvådan.
Bild: LEHTIKUVA / AFP

Minst 37 personer skadades i samband med en explosion i det femte distriktet i Paris under onsdagen. Byggnaden kollapsade och flera bränder bröt ut till följd av explosionen, som tros ha orsakats av en gasläcka.

Minst 37 personer har skadats i den explosion som inträffade i Paris under onsdagen, och av dem är fyra allvarligt skadade. Under torsdagsmorgonen saknas fortfarande två personer.

Flera franska massmedier rapporterar med hänvisning till lokala invånare att en kraftig explosion hördes innan branden bröt ut. Explosionen orsakades sannolikt av en gasläcka, enligt borgmästaren för det femte arrondisemanget Florence Berthout. Myndigheterna har ändå inte bekräftat uppgiften, men uppger att polisen har inlett en utredning.

Berthout, säger att explosionen var ytterst våldsam. Många vittnen talar om en jättelik explosion. Fönster krossades upp till 400 meter från platsen för explosionen.

Vittnen uppger för BFM TV att de kände en stark gaslukt strax innan smällen. Explosionen inträffade klockan 16.55 lokal tid, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Den skadade byggnaden hyser skolan Paris American Academy där man kan studera design, kreativt skrivande och konst. Akademin är populär bland utländska studerande.

Det brann också i minst två närliggande byggnader. Cirka 70 brandbilar och 270 brandmän skickades till platsen.

En brinnande byggnad.
Bild: Abdulmonam Eassa / AFP

Monique Mosser som studerar konsthistoria säger att hon var hemma och skrev när det hände. ”Jag trodde det var en bomb”, säger hon till Reuters.

Senare meddelade polischefen i Paris, Laurent Nunez, att branden är under kontroll.

Gatan Rue Saint-Jacques där branden inträffade går från Notre Dame-katedralen till Sorbonneuniversitetet och ligger nära den populära parken Jardin du Luxembourg.

Det finns vanligen många turister och utländska studerande i området i början av sommaren.

Källa: Reuters, BBC, AFP, AP