Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

“Världsrekord i kappvändning” – oppositionen grillade den nya regeringen och fick svar på tal

Uppdaterad 21.06.2023 22:11.
Riikka Purra i riksdagshuset.
Bildtext Den nya finansministern, Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra, anklagades för att ha vänt kappan när riksdagen debatterade det nya regeringsprogrammet.
Bild: Lehtikuva

Gnistorna yrde när Orporegeringens färska program debatterades i riksdagen.

Föga oväntat riktade oppositionspartiernas ledamöter häftig kritik mot programmet, särskilt den ekonomiska biten, medan regeringens representanter försvarade sig.

Vi har plockat ut tre huvudteman i debatten.

1. Ett starkt och engagerat Finland – eller ett Finland enbart för de starka?

Petteri Orpos regering är en regering för de starka och välbeställda medan de sämst lottade får ta notan, lydde oppositionens samlade budskap.

Enligt Orpo har den nya regeringen ett starkt mandat.

– Finländarna röstade för en förändring. De vill stoppa skuldspiralen och fixa de grundläggande sakerna, sade statsministern.

Den mest högljudda kritiken kom från Vänsterförbundet. Partiordförande Li Andersson anklagade regeringen för att vilja skapa en ”amerikansk anda av rädsla och osäkerhet” på arbetsmarknaden medan partikollegan Veronika Honkasalo frågade varför ”regeringen avskyr vanliga löntagare.”

De Grönas Saara Hyrkkö undrade om en lämpligare rubrik för regeringsprogrammet, som döpts till Ett starkt och engagerat Finland, i stället vore ”Ett Finland enbart för de starka”.

Regeringen vill bland annat göra den första sjukdagen obetald, begränsa strejkrätten och skärpa den inkomstrelaterade arbetslöshetsersättningen. De planerade nedskärningarna i olika stöd, till exempel bostadsbidraget och utkomststödet, beskrevs också som ett angrepp på de svagaste.

Från regeringshåll löd budskapet att det nu är dags att städa upp efter att den föregående regeringen ökade statens skuldsättning.

– Ni påstår att ni också bekymrar er om den offentliga ekonomin, men jag har inte hört er nämna en enda åtgärd, utbrast Sannfinländarnas ordförande och den färska finansministern Rikka Purra.

Regeringspartiernas ledamöter framhöll satsningar på höjt barnbidrag för över 3-åringar, mer pengar till grundskolan och skyddet för de lägsta pensionerna som exempel på att man inte glömt de mindre bemedlade i samhället i regeringsprogrammet.

2. Har Riikka Purra och Sannfinländarna gjort en kappvändning?

Det var uttryckligen Riikka Purra och Sannfinländarna som från oppositionshåll anklagades för att ha gjort den största kappvändningen.

Bland annat Vänsterförbundets Li Andersson och socialdemokraten Pia Viitanen tog fasta på Purras uttalande inför valet, då Purra sade att Sannfinländarna inte ställer upp bakom Samlingspartiets planer att minska på stöden för låginkomsttagare.

– Den största överraskningen i regeringsprogrammet var att Purras och Sannfinländarna tar plats i Guinness rekordbok för världsrekord i kappvändning, formulerade Viitanen.

Inte heller Orpo och Samlingspartiet kom undan kritik för att ha vänt kappan. Partiet ansågs ha svikit det inför valet ofta uttalade löftet att inga nedskärningar kommer att riktas mot utbildningen.

Oppositionen påminde ändå om att regeringsprogrammet innehåller sparåtgärder som direkt drabbar utbildningen: man siktar på att minska eller avskaffa stödet för vuxenutbildningen, som ungefär 30 000 finländare lyfte i fjol. Statens direkta stöd till högskolorna kommer också att minska.

Enligt regeringens beräkningar skulle det sporra sysselsättningen om man avskaffar stödet för vuxenutbildningen.

3. Ja eller nej till arbetskraftsinvandring?

De Grönas nya partiordförande Sofia Virta var en av flera som riktade kritik mot invandringspolitiken i det nya regeringsprogrammet.

– Jag förvånas över att man skärper invandringspolitiken och låter bli att satsa på arbetskraftsinvandring i ett läge där befolkningen blir äldre och behovet av service ökar.

– Det står inte en massa folk som köar vid gränsen för att komma hit för att jobba, tillade Virta.

Regeringen vill höja inkomstgränsen för uppehållstillståndet från 1 300 till 1 600 euro – det ska också bli betydligt svårare överlag att få uppehållstillstånd i Finland.

Svenska folkpartiets nya gruppordförande Otto Andersson, en av få SFP:are klev upp i talarstolen under kvällen, erkände att partiet haft svårt att smälta skrivelserna gällande invandringen i regeringsprogrammet.

I nästa ögonblick tog han programmet i försvar.

– I motsats till vad oppositionen påstår är vi nöjda över att regeringen främjar arbetskraftsinvandringen, sade Andersson.

Som exempel nämnde Andersson att regeringen vill påskynda förfarandet för att få uppehållstillstånd och göra det enklare att få utländska examina godkända i Finland.

Behandlingen av regeringsprogrammet antas fortsätta ännu fram till nästa vecka, då riksdagen röstar om regeringens förtroende.