Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hon ska få ordning på Turkiets ekonomi – blir det tack och adjö för presidentens ”Erdonomics”?

Turkiets centralbankschef Hafize Gaye Erkan.
Bildtext Hafize Gaye Erkan har en bakgrund på investeringsbanken Goldman Sachs.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Ska den turkiska centralbanken höja räntan? Det klarnar i dag, när Hafize Gaye Erkan tar över som chef för banken. Hon är Turkiets första kvinnliga centralbankschef och tros vända på skutan, efter år med rekordhög inflation.

Turkiet väntas gå in för en kursändring på torsdagen, efter år av oortodox finanspolitik undertecknad president Recep Tayyip Erdoğan.

I praktiken går Erdoğans finanspolitik ut på att sänka styrräntan där ekonomer traditionellt förespråkar att höja den, vilket ekonomiska experter menar har orsakat den skyhöga inflationen i landet.

Under de senaste 1,5 åren har centralbanken sänkt räntan från 19 procent till 8,5 procent.

I bakgrunden ligger Erdoğans islamiska syn på räntor, där ränta anses vara synd eftersom koranen slår fast att pengar inte får generera pengar. Räntor anses också skapa inflation.

Inflationen var som högst under hösten 2022, då den nådde 85 procent. I dagens läge har den ändå stabiliserats, men är fortfarande hög. Centralbanken såg nästan hela sina reserver gå upp i rök i försök att få upp lirans värde.

Tack och adjö, Erdonomics?

Det var bland annat just inflationen som höll på att bli president Erdoğans fall i landets presidentval i maj. Erdoğan segrade ändå mot oppositionens Kemal Kılıçdaroğlu i en andra omgång.

Men trots att Erdoğan är känd för att inte vara en vän av kompromisser kan han nu få ta farväl av sin finanspolitik, som fått öknamnet Erdonomics, åtminstone tillfälligt.

Efter valet utsåg Erdoğan ekonomen Mehmet Şimşek till finansminister, och enligt turkisk media tog Şimşek emot jobbet med premissen att han får styra skutan på det sätt han anser vara bäst.

– Turkiet har inget annat val än att återvända till rationell mark, sa han efter att han svurits in.

Erdoğan verkar vara okej med att Şimşek tar tyglarna. Förra veckan meddelade han att han accepterar att hans nya team för en politik som går emot det han själv tror på.

Jobbet är ändå inte nytt för Şimşek, som var finansminister mellan 2009 och 2015 – alltså åren innan de verkliga kriserna inom den turkiska ekonomin.

Porträtt på den turkiska finansministern Mehmet Simsek.
Bildtext Mehmet Şimşek lär ska ha fått övertalas att bli finansminister.
Bild: EPA-EFE

Ska Turkiets första kvinnliga centralbankschef vända på trenden?

Men hur långt är Turkiet villig att gå? Det hänger på landets nyvalda centralbankschef Hafize Gaye Erkan. Att valet föll på just henne är också en följd av Mehmet Şimşeks krav – och förväntningen är att hon kommer höja styrräntan.

Hafize Gaye Erkan är Turkiets första kvinnliga centralbankschef. Hon har studerat vid flera amerikanska toppuniversitet och har en chefsbakgrund på investeringsbanken Goldman Sachs.

Ekonomer är splittrade kring hur snabbt och hur långt Turkiet är villigt att gå från dagens ränta på 8,5 procent.

Clemens Grafe, som är ekonom på Goldman Sachs, menar att räntorna enligt traditionell finanspolitik borde höjas till 40 procent, alltså till samma nivå som inlåningsräntorna. JP Morgan och Bank of America förutspår för sin del en räntehöjning till 25 procent.

Att Erkan skulle gå in för en jättehöjning kan ändå ses om osannolikt. Enligt Capital Economics visar det nya teamet tecken på att välja att skynda långsamt.

Frågan är bara hur långt tålamod president Erdoğan kommer ha med sitt nya team.

Internationella bedömare befarar att Erkan och de nygamla vindarna hon sannolikt medför kan bli kortvariga. Hon är trots allt den femte centralbankschefen under de fyra senaste åren.