Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Bromarvtrollen hedras med tjärdoftande konstverk av trä

Trästaty  som föreställer två troll gjorda av trä står vid en grässluttning invid vatten och en strand i Bromarv skärgårdshamn.
Bildtext Enligt sägen kan det ha funnits ett tredje troll som härjade i Bromarv, men det for troligtvis tillbaka till skrothandlaren Nikolajeff i Helsingfors som sägs vara den som sålde trollen till Stortorparen i Bromarv. Kvar i Bromarv blev Mille och Nille.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Skärgårdshamnen i Bromarv har fått en ny sevärdhet; ett konstverk som föreställer Bromarvtrollen Mille och Nille.

Det är aktionsgruppen för Bromarvtrollen, det vill säga de två tidigare byarådsordförandena Leif Dahlström och Henrik Huldin som kommit på idén med trästatyn.

– Vårt mål är att Bromarv ska upptas på Unescos världsarvslista som byn som vägrade dö, sade Henrik Huldin under avtäckningsceremonin som skedde i avslappnad stämning inför stor publik på onsdagen (21.6).

I fjol gav aktionsgruppen ut en bok om trollen och det finns redan planer på en trollkonferens som eventuellt arrangeras redan nästa år.

Temat för konferensen är klar: vänskap och trollerans.

– Bromarvtrollen är numera snälla och gemytliga, vet Leif Dahlström och hänvisar också till de vänliga ögon som trätrollen har när de blickar ut över hamnen.

Två män står på varsin sida av två trästatyer som föreställer troll. Solig dag vid en grässluttning när vatten och strand i Bromarv skärgårdshamn.
Bildtext Leif Dahlström, Mille, Nille och Henrik Huldin, alla Bromarvbor i själ och hjärta.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Trästatyerna av Mille och Nille är gjorda av Karisbon Sixten Öhman som snidat ut dem i trä med motorsåg. Öhman är också den som gjort träskulpturen i Lejonparken i Stallörsparken i Ekenäs.

Diskussion om artikeln