Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nya satsningar på ett renare Skärgårdshav – gödsel från svingårdar i Egentliga Finland ska föras till näringsfattigare områden

Vatten och åkrar vid sida om den.
Bildtext Ny metod ska minska på övergödningen av Skärgårdshavet.
Bild: Marko Ekström/ Yle

Satsningarna för en renare framtid för Skärgårdshavet fortsätter i det nya regeringsprogrammet. Nu ska fosforrik näring från Egentliga Finland forslas till näringsfattigare områden.

Gården Heikkilän tila i Rusko nära Åbo är en av landets största grisuppfödare. Det betyder att det bildas en hel del gödsel, eller spillning, på gården.

Fosforrik gödsel från en svingård.
Bildtext Fosforrik gödsel ska flyttas till näringsfattigare områden.
Bild: Marko Ekström/ Yle

Därför har de utvecklat en metod där gödseln torkas och forslas bort till näringsfattigare åkrar, ungefär 100 kilometer bort från Skärgårdshavets avrinningsområde. Det här är ett sätt att minska på övergödningen. Metoden att flytta fosforrik gödsel från djurgårdar i Egentliga Finland till näringsfattigare områden i andra delar av Finland tas också upp i regeringsprogrammet.

– Jag har undrat varför det är så att man inte har haft ett målmedvetet arbete med att lösa Skärgårdshavets avrinningsproblem, säger grisuppfödare Timo Heikkilä.

En man i keps och randig skjorta.
Bildtext Vid grisuppfödare Timo Heikkiläs gård har man redan i flera år fört gödsel till näringsfattigare områden.
Bild: Marko Ekström/ Yle

Metoden är fortfarande ovanlig och Heikkilän tila är en föregångare i det här. De har redan i tio år frivilligt forslat gödsel till näringsfattigare områden.

– Jag vill inte göra något som inte har en framtid. Jag menar att om mina egna åkrar övergödslas så är det inte bra för min framtid. Övergödslingen betyder också mer avrinning till Skärgårdshavet, säger Heikkilä.

Skärgårdshavet är i dåligt skick

Skärgårdshavet mår dåligt, och det märks nu på sommaren då algblomningen kommer igång. Enligt marinbiolog Anna Törnroos-Remes vid Åbo Akademi är det bra att Skärgårdshavet nu blir ett pilotområde för att förbättra näringskretsloppet.

– Skärgårdshavet är fortfarande ett av Finlands enda så kallade hot-spot områden för övergödning, och det är ett stort problem, säger Törnroos-Remes.

En kvinna i glasögon.
Bildtext Marinbiolog Anna Törnroos-Remes tycker de nya satsningarna för Skärgårdshavet i regeringsprogrammet låter bra.
Bild: Marko Ekström/ Yle

Diskussion om artikeln