Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Flygskammen är som bortblåst – finländarna reser mycket, och unga allra mest

Uppdaterad 18.07.2023 06:42.
På bilden syns två resenärer på Helsingfors-Vanda flygplats.
Bildtext Finländare i alla åldrar reser.
Bild: Silja Viitala / Yle

Finländarna reser mer än tidigare och gärna med flyg. Många gör det trots klimatkrisen och stigande resekostnader, visar siffror om finländarnas resvanor. Vad hände med den omtalade flygskammen?

I fjol reste finländarna utomlands över 6,1 miljoner gånger, visar data från Statistikcentralen, och resandet förväntas bara öka.

Även globalt är turismen på god väg att återhämta sig efter pandemin. Under årets första månader uppskattas 235 miljoner turister ha rest internationellt, vilket är mer än dubbelt än under samma period år 2022. Det här visar data från Världsturismorganisationen.

Europa uppnådde under samma period 90 procent av nivån före pandemin.

– Nu ser det ut som att efterfrågan på resor till och med är större än år 2019, före pandemin, säger Mari Kanerva, kommunikationschef vid Finnair och Aurinkomatkat.

Unga anser att resande är en rättighet

Kanerva säger att familjer är en stor kundgrupp.

– Barnfamiljer, par och vängrupper. Nu reser alla finländare, säger Kanerva.

Unga reser mer än äldre personer enligt teknologiföretaget Hotelmize. Den tyska dataplattformen Statista visar att den åldersgrupp som flyger mest är personer mellan 27 och 43 år.

Enligt Statista kommer 75 procent av européerna mellan 35 och 44 år att resa inom Europa under det kommande halvåret. För personer i åldern 18–24 var motsvarande procent kring 60.

Personbild på Mari Kanerva, Finnair och Aurinkomatkat
Bildtext Mari Kanerva, vid Finnair och Aurinkomatkat, säger att efterfrågan på resor började öka igen i maj i fjol.
Bild: Esa Syväkuru / Yle

I jämförelse med de äldre åldersgrupperna har den yngre generationen ofta mindre pengar. Trots det och klimatfrågan har de unga hittat sätt att få resandet att passa in i sin budget. Enligt en undersökning från marknadsföringsföretaget GWI är det ännu viktigare för personer mellan 27 och 43 år att resa än det är för äldre personer.

I en intervju med CNBC konstaterar rese- och turismanalytikern Lindsey Roeschke att den yngre generationen ser resande som en del av sin identitet. Enligt henne ser åldersgruppen resande mer som en rättighet än ett privilegium.

Finländarna sparar hellre på annat än flygandet

Finländarna väljer att ändra sina resvanor på andra sätt än att sluta flyga helt. Det menar Satu Kontulainen, marknadschef på Apollomatkat.

– Ansvarsfullt och klimatvänligt resande intresserar folk allt mer. De vill bland annat hitta klimatcertifierade hotell. Men finländarna vill ändå fortsätta resa, säger Kontulainen.

Hon säger att finländarna i genomsnitt gör en längre utlandsresa per år och utöver det gör de kortare veckoslutsresor, kryssningar och resor till platser som ligger närmare hemmet.

Enligt Kontulainen påverkar förutom klimatet också den personliga ekonomin individens resvanor.

Bland annat har inflationen lett till högre resekostnader, dyrare flygbiljetter och att finländare har mindre pengar över till att resa.

För en del väger oron för den personliga ekonomin tyngre än hållbarhetstänkande, vilket kan leda till att de reser mindre hållbart. Det här visar en rapport om hållbart resande från Booking.com.

Diskussion om artikeln