Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Syret i den saknade ubåten är antagligen slut – de ljud som har hörts kan ha varit något annat

En ubåt på väg ner i vattnet.
Bildtext ”Det är fortfarande en räddnings- och sökoperation till 100 procent”, säger den amerikanska kustbevakningen ännu på torsdagsmorgonen.
Bild: AFP

Syret i den saknade miniubåten i norra Atlanten tog enligt beräkningarna slut på torsdagseftermiddagen vid 14-tiden finsk tid. Den amerikanska kustbevakningen lovar att sökinsatsen ändå fortsätter.

Räddnings- och sökoperationen har riktats mot ett begränsat område där det har hörts ett bankande ljud flera gånger sedan tisdagen.

Trots att sökarbetet har pågått i flera dagar har man inte gjort några andra fynd än det här obestämda bankande ljudet.

Att luften på den lilla undervattensfarkosten nu av allt att döma har tagit slut gör insatsen tyngre för de inblandade, men den amerikanska kustbevakningen betonar ändå att man ännu inte har gett upp.

– Det här är en sök- och räddningsoperation, 100 procent. Vi fortsätter att lägga alla tillgängliga resurser på den, säger kapten Jamie Frederick vid USA:s kustbevakning.

Tänk dig en några meter lång metalltub med ett golv av metallplåt – du kan inte stiga upp, du kan inte stå på knä, alla sitter nära eller på varandra

Arthur Loibl, en tysk affärsman som åkte med miniubåten 2021

USA och Kanada har satsat stora resurser på räddningsoperationen. Flera fartyg är på plats, flygplan spanar från luften och sonarbojar och undervattensrobotar används aktivt.

Ett franskt fartyg, Victor 6000, utrustat med en unik undervattensrobot har anlänt till platsen.

Den obemannade roboten kan nå ett djup på 6 000 meter och är utrustad med fjärrstyrd kamera och stark belysning. Titanics vrak ligger på 3 800 meters djup.

En liten ubåt bogseras på sin startplatta på ytan med röda fendrar i hörnen på plattan.
Bildtext Den försvunna undervattensfarkosten.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Den franska roboten har också mekaniska armar och en anordning som kan bärga miniubåten upp till ytan. Några minuter före klockan 14 meddelade besättningen att de har börjat kartlägga havsbotten.

USA har också ett fartyg på plats som har specialiserat sig på att lyfta tunga föremål ur havet.

En brittisk undervattensfarkost som har tillbringat 200 timmar vid Titanics vrak har också skickats till området.

”Ljuden kom antagligen från farkosten”

Den brittiska djuphavsforskaren David Gallon konstaterade redan på torsdagsmorgonen i en intervju för BBC att det skulle vara ett under om de fem personerna kunde räddas.

Det skulle kräva att ljuden som har hörts verkligen kommer från ubåten, att den lokaliseras och att den fås till ytan – en operation som i bästa fall tar flera timmar.

– I det här skedet måste vi utgå ifrån att ljuden kommer från ubåten, säger Gallon.

Professor Alistair Greig från University College London säger, också han åt BBC, att farkosten kan stiga till ytan på ett par timmar av egen kraft. Det ifall dess flytkraft är intakt.

– Alla steg tar tid och tiden börjar ta slut, säger han.

Det är enligt myndigheterna ändå möjligt att ljuden inte härstammar från miniubåten.

Kapten Jamie Frederick vid USA:s kustbevakning sade på torsdagsmorgonen att myndigheterna inte vet vad det var för ljud.

Kustbevakningen har inte bekräftat uppgifterna om att ljuden har hörts med en halvtimmes mellanrum, vilket skulle tyda på att det är skapat av människor.

Den kan bara öppnas från utsidan, så till och med om de flyter någonstans på ytan är syret ett problem

Chris Brown, vän till Hamish Harding, en av turisterna på ubåten