Snart är oljan ett minne blott – i vinter värms Bengtskärs fyr med bergvärme
Bengtskärs fyr inleder en ny tidsperiod. De senaste åren har man förnyat öns energiförsörjning, och det projektet närmar sig nu sitt slut.
I vinter behöver man inte längre värma i oljepannan på Bengtskär. Om allt går enligt planerna värms den över hundra år gamla fyren i fortsättningen med bergvärme.
– Självklart är det bra för klimatet och för miljön att komma bort från att vara beroende av olja. För att tillverka el och värme har det gått åt cirka 30 000 liter olja per år och det kommer vi nu bort ifrån. Vår energiförsörjning blir fossilfri, det är det som är idén, säger Paula Wilson som är värdinna på Bengtskär.
I år fortsätter energiarbetet. I april borrades fyra stycken 200 meter djupa hål för bergvärme och i höst slutförs arbetet då värmepumparna installeras.
Enligt Jessica Ranta-aho, ekonomichef vid företaget Skärgårdens brunnsborrning som gjort borrningarna på Bengtskär, krävdes en hel del förhandsarrangemang för att få ut all nödvändig utrustning till Bengtskär.
– Vi anlitade en lokal pråm som tog ut vår lastbil och vi hade också med oss vår kollektorslangsbil så att vi fick ner alla slangar ner i de 200 meter djupa hålen på samma gång då vi var här. Vi hade tur med vädret då vi kom ut, men när vi skulle hem blåste det så mycket att våra killar fick stanna över veckoslutet på holmen för ingen kunde hämta dem, säger Ranta-aho.
Bengtskär viktig för myndigheternas telekommunikation och bevakning
Förnyelsen av Bengtskärs energisystem har många fördelar men har kostat mycket – elkabeln kostade en miljon euro. Enligt Paula Wilson var det ändå relativt lätt att få ihop finansieringen för projektet.
– Vi fick hjälp av de andra som behöver el på Bengtskär, det vill säga gränsbevakningen, myndighetsnätverket och teleoperatörerna Elisa och Telia. Så på det viset blev det inte alltför betungande eftersom var och en drog sitt strå till stacken och så fick vi det betalt.
Nästa generation tar över
I och med förnyelsen av Bengtskärs energisystem slipper man nu släpa ut olja till Bengtskär. Man behöver heller inte längre hämta dricksvattnet någon annanstans ifrån, för ön har också ett nytt system som renar havsvatten.
– Allt blir mera lättskött och energiförsörjningen blir förmånligare, säger Paula Wilson.
På agendan står ännu att installera solpaneler, sedan är Nordens största fyr redo för nästa generation att ta över – det vill säga paret Wilsons dotter Nora Wilson och hennes man Henrik Wilson.
– Det är en stor lättnad. Det känns skönt nu då vi också ska överlåta skötseln till min dotter och hennes man, att de får det lite lättare. Väder och vind kan man ingenting åt, men energiförsörjningen blev på bättre bog, säger Paula Wilson.