Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Att bli sårad kan användas som ett vapen” – talman Halla-aho vill inte vakta riksdagsledamöternas uttalanden

Riksdagens nya talman Jussi Alla-aho (Sannf) delar med sig av sin syn på riksdagsledamöternas yttrandefrihet. Också riksdagens andra vice talman Tarja Filatov (SDP) yttrar sig. - Spela upp på Arenan

Riksdagens nya talman Jussi Halla-aho (Sannf) träffade pressen under torsdagsförmiddagen. Tillsammans med vice talman och andra vice talman fick han frågor om det hätska diskussionsklimat som råder i riksdagen.

Flera riksdagsledamöter, bland dem nyinvalde Ville Merinen (SDP) som höll ett känslosamt anförande i gårdagens debatt, anser att debattkulturen i riksdagens plenisal är ångestframkallande.

Ville Merinen blev på onsdagen känslosam på grund av det enligt honom hårda diskussionsklimatet i plenisalen. - Spela upp på Arenan

Jussi Halla-aho påminde om de paragrafer i grundlagen som ger ledamöterna rätt att fritt diskutera ärenden som de upplever vara relevanta.

– En del har sett det som talmannens uppgift att vakta riksdagsledamöterna. Själv ser jag det som att talmannen ska försvara den fria diskussionen i salen, säger Halla-aho.

– Jag anser det vara problematiskt om den ena partens sårade känslor börjar inkräkta på den andra partens yttrandefrihet. Det sänker tröskeln för att bli sårad och att bli sårad kan då användas som ett vapen i diskussionen.

Filatov: Tänk på lågstadieeleverna

Tillsammans med vice talman Paula Risikko (Saml) och andra vice talman Tarja Filatov (SDP) fick Halla-aho också en fråga om de själva vill se förändringar i debattkulturen jämfört med tidigare.

Halla-aho hänvisar till ett anförande i går där han önskade att man följer rättvisa, sanning och grundlagen. Han förtydligar att han i ordet ”sanning” räknar in att man undviker att missförstå motparten med flit och inte målar upp en hånfull karikatyr av denne som blir lätt att attackera.

Filatov säger att man i andra parlament runtom i Europa infört förbud mot vissa nyckelord och till och med varnat om böter, men hon vill inte ha ett liknande system i Finland.

– Se det så här: om vi har lågstadieelever som tittar på oss från läktaren så måste vi kunna bete oss på ett sätt som eleverna ska kunna ta efter.

Risikko har sett livligare debatter

Talmannen brukar enligt tradition väljas från regeringens näst största parti. Bland uppgifterna finns att ge ordet till riksdagsledamöterna under plenum, göra omröstningspropositioner och bestämma den slutgiltiga ordningen i vilken ärenden ska behandlas.

– Vi har en färgstark riksdagsperiod som säkert väcker en massa känslor framför oss. [...] Men under den förra mandatperioden märkte vi att riksdagen kan reagera med enighet när det behövs, sa talman Halla-aho om framtiden.

Risikko hoppades på att slippa större överraskningar så man kan få ro att tillämpa regeringsprogrammet. Diskussionsklimatet uttryckte hon ingen större oro över.

– Jag tycker det var en ganska sansad diskussion i går, jag har varit med om livligare än så, sa Paula Risikko.

Diskussion om artikeln