Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Det förflutna och nutiden möts runt omkring Åbo – stadsfotografier av 1800-talsfotografen Johan Jakob Reinberg ställs ut i staden

Åbo domkyrka i ett gammalt fotografi från 1800-talet.
Bildtext Området kring Åbo domkyrka idag är rätt likadant som det var på 1800-talet när Johan Jakob Reinberg fotograferade det.
Bild: Maria Lammassaari / Yle

I år uppmärksammar Åbo att det gått 200 år sedan fotografen och konstnären Johan Jakob Reinberg föddes år 1823. Under jubileumsåret kan man bland annat se Reinbergs fotografier av Åbo från 1800-talet.

Under en av de stora lindarna som finns vid Lilltorget i Åbo centrum finns en skylt, som man lätt kan missa om man går fort förbi. Men den som hinner stanna upp och se på skylten får en titt på det förflutna Åbo i form av ett fotografi som tagits av området kring Åbo domkyrka år 1867.

Fotografiet på Lilltorget är ett av sammanlagt 15 foton från 1800-talet som ställts ut på olika platser i Åbo för att uppmärksamma att det i år har gått 200 år sedan fotografen Johan Jakob Reinberg föddes. Här hittar du en karta där du kan se var fotografierna är utställda i Åbo.

Reinberg som levde 1823–1896 är känd för mångt och mycket, bland annat för hans ikoniska stadsfotografier av Åbo.

– Johan Jakob Reinberg grundade Åbos första fotografiateljé och var en av de första fotograferna som tog bilder av stadsmiljön i Åbo, berättar Piia Koskinen som är forskare vid Åbo museicentral och projektkoordinator för Reinberg-jubileumsåret.

Ett gammalt fotografi på Aura å i Åbo på 1800-talet.
En åstrand med grönskande träd.
Jämförelse av två bilder: I Reinbergs fotografi från 1867 som fotograferats på Lilltorget syns Gamla Stortorget och Katedralskolan tydligt, men år 2023 skymmer träden en stor del av utsikten.
Bilder: Maria Lammassaari / Yle (vänster), Maria Lammassaari / Yle (höger)
En kvinna med ljust hår och glasögon ser in i kameran och ler.
Bildtext Piia Koskinen är forskare vid Åbo museicentral och projektledare för Reinberg 200-jubileumsåret.
Bild: Maria Lammassaari / Yle

Hur har Åbo ändrats på 150 år?

Reinbergs originalfotografier är inte särskilt stora, och därför valde Åbo museicentral att ställa ut dem i ett förstorat format. Skyltarna med fotografierna har ställts ut på samma platser som de ursprungliga fotografierna togs på.

– Tanken är att betraktaren ska kunna se hur Åbo har förändrats på cirka 150 år, och samtidigt hur mycket som hållits oförändrat, säger Koskinen.

Koskinen betonar att det är upp till betraktaren att avgöra vad som har förändrats mellan Reinbergs bilder från 1800-talet och det Åbo som finns idag.

Men det finns ändå vissa allmänna drag i stadsbilden som förändrats på 150 år. Till exempel är träden kring Aura å små och knappt 30 år gamla på Reinbergs bilder, medan de idag är närmare 190 år gamla och sträcker sig mot skyarna.

– Också byggnaderna i Åbo har blivit högre och byggandet tätare sedan 1800-talet, men trots att Åbosjukan som lett till att många gamla byggnader rivits är det glädjande att se hur många byggnader från 1800-talet som ändå finns kvar idag, säger Koskinen.

Aura ås strand i Åbo på 1800-talet.
Aura ås strand på sommaren.
Jämförelse av två bilder: Utsikten från Aurabron mot Åbo domkyrka år 1876 och 2023.
Bilder: Maria Lammassaari / Yle (vänster), Maria Lammassaari / Yle (höger)

Ta en promenad runt Åbo och upptäck fotona på en gång – eller bit för bit

Fotoutställningen finns utomhus i Åbo på ett område som sträcker sig från Åbo slott till området kring Domkyrkan och de närliggande parkerna.

– Det är ingen skillnad i vilken ordning man ser fotografierna längs med rutten, men ifall man tänker röra sig till fots och se alla fotografier på en gång lönar det sig att reservera gott om tid. Den som inte hinner se alla på en gång kan välja ut några som ligger nära varandra, tipsar Koskinen.

Ett gammalt fotografi av ett stenbelagt torg.
Ett torg omgivet av många byggnader.
Jämförelse av två bilder: Salutorget i Åbo och den ortodoxa kyrkan år 1880 och 2023.
Bilder: Maria Lammassaari / Yle (vänster), Maria Lammassaari / Yle (höger)

Ifall man vill ha bakgrundsinformation om fotografierna lönar det sig att ha med sig en smarttelefon. På varje skylt finns nämligen en QR-kod, som man kan skanna för att få mera information om fotot. Om man inte har en smarttelefon hittar man också samma information på Åbo stads nätsida.

– Det är ändå inte nödvändigt med bakgrundsinformationen för att kunna njuta av fotografierna, eftersom det viktigaste är att besöka platserna och se bilderna och vad som har och inte har förändrats i Åbo.

Ett gammalt fotografi på Åbo slott från 1800-talet.
Åbo slott på sommaren.
Jämförelse av två bilder: Åbo slott år 1881 och 2023.
Bilder: Maria Lammassaari / Yle (vänster), Maria Lammassaari / Yle (höger)
Ett gammalt fotografi på en åstrand på 1800-talet.
Två båtar i en å.
Jämförelse av två bilder: Utsikten mot Samppalinna år 1879 och 2023.
Bilder: Maria Lammassaari / Yle (vänster), Maria Lammassaari / Yle (höger)

Jubileumsåret uppmärksammas med mångsidigt program

Förutom utställningen med Reinbergs stadsfotografier uppmärksammas Reinbergs 200-årsjubileum också med annat program. Tidigare i våras utgavs en bok om Reinberg och i sommar kan man också bland annat se hans porträtt på Åbobor, som visas på en LED-skärm på Åbo stadsteaters vägg.

– Bilderna har förstorats och man har också skapat liv i dem. Mer än så vill jag inte avslöja, utan det gäller för var och en att gå och uppleva det själv, säger Piia Koskinen.

Fram till den 20 augusti kan man också besöka Domkyrkoskvären i Åbo, där man ordnar utställningen Aaltonen salutes Reinberg. I utställningen kombineras Reinbergs urbana fotografier och målningar på ett spännande sätt med fotograf Vesa Aaltonens egen produktion. I samband med utställningen ordnas också en pop-up fotoateljé där vem som helst kan bli fotograferad. Fotoateljén är öppen med väderförbehåll den 29 juni–1 juli och 20–22 juli kl. 13–18.

I höst ordnas föreläsningsserier om fotograferingens historia i Åbo stadsbiblioteks Studio på onsdagar kl. 18-19.30 från den 30 augusti till den 25 oktober.

Allt program under Reinberg 200-jubileumsåret hittar du här (på finska).

Diskussion om artikeln