Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Iivo Niskanen förklarar varför han tränar på egen hand: ”Behövde inte ens fundera – jag gör inga kompromisser och landslagets verksamhet är bristfällig”

Iivo Niskanen tränar i Kuopio 2023.
Bild: Antti-Petteri Karhunen / Yle

Skidförbundet tvingas spara. Då väljer Iivo Niskanen att finansiera sin satsning mot nästa vinter ur egen ficka. ”Landslagets lägerpaket var bristfälligt och räcker inte till”, säger han till Yle.

I början av juni presenterade skidlandslaget truppen till den kommande säsongen. Ett normalt sömnigt pressutskick blev något helt annat då det stod klart att Iivo Niskanen gör en egen satsning.

Nu kommenterar storstjärnan i finländsk längdåkning sitt beslut i en intervju med Yle.

– Jag har funderat många gånger om jag ska optimera min satsning. Den här gången behövde jag egentligen inte ens fundera på saken.

Orsaken till Niskanens beslut är enkel. Han tycker inte att den verksamhet som skidförbundet kan erbjuda landslagsåkarna är tillräckligt bra.

– Landslagets lägerpaket var bristfälligt och räcker inte till. Jag sätter ribban så högt att jag vill genomföra träningssäsongen på ett bättre sätt och inte så att hälften av lägren faller bort. Det var solklart att ta det här beslutet för att kunna nå bästa tänkbara resultat.

Förbundet måste spara

Skidförbundets svaga ekonomiska läge är ingen hemlighet. I juni meddelade förbundet att det blir omställningsförhandlingar och andra åtgärder för att balansera ekonomin.

Målet är att balansera ekonomin med 350 000 euro, meddelade förbundet.

– Ur idrottarnas synvinkel är det tungt att det ser ut så här – trots att det har gått bra sportsligt under vissa år. På så sätt är förbundets läge en liten besvikelse. Vi kan bara hoppas att det blir bättre så att jag kan återvända till landslaget i framtiden, säger Niskanen.

Iivo Niskanen blir intervjuad i Kuopio 2023.
Bild: Antti-Petteri Karhunen / Yle

Nu kommer Niskanen att finansiera sitt träningsupplägg ur egen ficka. Tack vare sina framgångar i skidspåret har han ett starkt och brett nätverk av sponsorer som möjliggör solokörningen.

– Den ekonomiska satsningen är ordentlig, förstås, men jag ser det som en investering för att förbättra mina resultat och se vad en optimal modell för mig ger i handen.

Ska träna i Norge och Centraleuropa

Den kommande säsongen är en mästerskapsfri vinter, men sedan väntar VM i Norge 2025 och OS i Italien 2026. Enligt Niskanen handlar hans beslut ändå inte om att en vinter utan mästerskap är på kommande.

Lösningen gör att tränaren Olli Ohtonen är mer närvarande i träningen och landslagets tidigare vallachef Mika Venäläinen kommer att hjälpa Niskanen med servicen.

– Jag har med mig människor som gör allt för att jag ska kunna prestera som jag vill nästa vinter.

Finlands stafettherrar firar VM-silver 2023.
Bildtext Under förra säsongen var VM-silvret i stafetten den stora framgången för Iivo Niskanen.
Bild: Tomi Hänninen - Chilipictures

Niskanen kommer att träna hemma i Kuopio och i Vuokatti de kommande veckorna. Sedan är tanken att vara i Norge under stora delar av augusti, under hösten ska han på träningsläger till Centraleuropa och då tävlingssäsongen närmar sig åker han till Olos i Lappland för att finslipa formen på snö inför världscupstarten i Ruka i slutet av november.

Senast i samband med premiären i Ruka återvänder Niskanen till landslagets trupp. Det stora målet under vintern 2023–2024 är redan klart.

– Jag litar fullt ut på att jag kan prestera som jag vill i Holmenkollens femmil. Jag har jagat en seger där många gånger och förhoppningsvis har jag goda chanser då loppet körs i klassisk stil.

– Jag är i den åldern att jag ska nå resultat och då finns ingen orsak att göra kompromisser i satsningen – inte med tidtabeller, reseplaner eller något annat. När vi är en mindre grupp är det också enklare att reagera. Tröskeln för att ändra planer och exempelvis byta flygbiljetter är lägre.

Diskussion om artikeln