Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Renat havsvatten håller upp vattenproduktionen i Korpo och Houtskär trots torkan: ”Det är en välfungerande, men energikrävande teknik”

Bild av en miniatyr fyr.
Bildtext Bland annat på Houtskär kan invånarna just nu dricka renat havsvatten.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Någon större vattenbrist är det ännu inte i den åboländska skärgården, eftersom Korpo, Houtskär och Iniö har möjlighet att använda filtrerat havsvatten. Men i Nagu är läget ett annat.

Det varma vädret ser ut och fortsätta och nu kan det vara bäst att inte använda alltför mycket vatten. Jonas Nylund, som är teknisk chef vid Pargas stad, konstaterar att det varit en lång torr period och att det såklart påverkar grundvattennivåerna, men någon akut vattenbrist är det ännu inte.

– I Pargas centrum används Virttaa ås vatten, så där påverkar torkan inte på samma sätt. Men i Nagu har vi enbart brunnsvatten och nivåerna är lägre i brunnarna, så det finns orsak att spara på vatten och inte till exempel vattna gräsmattor och sådant, säger Nylund.

Sadettajasta suikuvaa vettä vihreälle nurmikolle.
Bildtext Redan nu lönar det sig att undvika att vattna gräsmattan eller tvätta bilen.
Bild: Heli Kaski / Yle

”Det är ett bra sätt att tillfredsställa vattenbehovet på öarna”

Även i Korpo, Houtskär och Iniö har staden brunnsvatten, men för några år sedan tog staden även i bruk ett system där de producerar dricksvatten av havsvatten. Processen kallas för omvänd osmos och betyder att man med högt tryck separerar vattenmolekyler från orenheter och salt med hjälp av ett mycket fint membran.

– Det är en välfungerande, lite energikrävande teknik, men vi får extremt rent vatten på det här sättet och kan tillfredställa vattenbehovet på öarna, säger Nylund.

En man framför ett fönster.
Bildtext Jonas Nylund säger att vattensituationen än så länge är helt okej i skärgården.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”Vi informerar om vattenanvändningen måste begränsas”

Men tekniken är ändå inte en heltäckande garanti. På sommaren när invånarantalet ökar i skärgården, ökar även vattenförbrukningen och det kan det leda till att inte ens vattenproduktionen med omvänd osmos räcker till.

En annan sak som kan påverka är korta driftsstörningar. Vattenavbrottet i Korpo i mitten av juni kunde ha blivit problematiskt om läckan inte hittats i tid.

– Där hade vi lyckan att hitta läckan snabbt, så den orsakade inte några större störningar. Men det var nog en större läcka som påverkade vattentillförseln i Korpo och det fanns en risk att vi skulle ha blivit utan vatten. Men som sagt hittade vi läckan snabbt och kunde åtgärda problemet, säger Nylund.

Än så länge är det ingen större vattenbrist i skärgården, men speciellt i Nagu gäller det att följa med läget.

– Vi följer med vattennivåerna och informerar allmänheten om vattenförbrukningen måste begränsas. Men redan i nuläget är det skäl att undvika en större vattenförbrukning, säger Nylund.

Diskussion om artikeln