Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Sex yrkesmilitärer åtalas för att ha missbrukat sin förmansställning – tre av dem utbildar fortfarande beväringar

Tupa,  Varusmiesten tupa,  majoitus,  viestikomppania,  Rannikkoprikaati.
Bildtext Kring 30 beväringar på Kustbrgigaden i Obbnäs har anmält sina utbildare.
Bild: Markku Rantala / Yle

De tre som åtalas för att ha slagit, hotat och hånat beväringar stängdes av redan i november. De tre övriga fortsätter jobba.

Sex yrkesmilitärer misstänks för osaklig behandling av beväringar på Kustbrigaden i Obbnäs i Kyrkslätt. Tre av dem är sergeanter och tre är översergeanter. De har alla utbildat beväringar.

Fallen är just nu uppe i tingsrätten i Västra Nyland, kring 30 beväringar är målsägande.

Tre av de åtalade är avstängda från sina tjänster sedan november 2022. De övriga tre jobbar fortfarande som utbildare, det bekräftar Matti Linteri, stabschef på kustbrigaden i Obbnäs i Kyrkslätt.

I de här fallen bedömdes brottsmisstankarna vara så lindriga att inga avstängningar behövdes.

– De åtalade som fortfarande är i tjänst fortsätter att jobba som utbildare, och det har gått bra, säger Linteri.

Till de lindrigare brottsmisstankarna hör bland annat att en beväring jämfördes med en tunna. Yrkesmilitärerna har enligt åklagaren också mobbat beväringar genom att beordra orimliga persedelgranskningar utomhus som lett till att flera beväringar tappat delar av sin utrustning. En översergeant bestraffade beväringar genom språngmarscher på ett sätt som får åklagaren att misstänka missbruk av förmansställning.

Hot och hån

Bland de allvarligare brottsmisstankarna finns misshandel och olaga hot. Enligt åtalet har en sergeant med boxningshandskar slagit två beväringar i ansiktet. Den ena beväringen slogs blodig, och båda två fick blåtira. Själv säger sergeanten att det var en utbildningssituation.

På listorna över de sammanlagt 33 åtalspunkterna finns också många hot och hån. Här följer ett axplock:

Hot om att slita loss huvudet på beväringar. Hot om att släpa ut en beväring på skjutbanan. Hot om att slå en beväring i huvudet med en sten.

En beväring kallades idiot. Två beväringar kallades för jävla idioter. Två beväringar uppmanades att äta mer för att se ut som riktiga soldater.

Brigaden kallar det enskilda händelser

Enligt Kustbrigaden har den pågående processen inte lett till att ännu fler beväringar skulle ha tagit bladet från munnen och talat ut om misstänkt pennalism.

– Det ser ut som att det här är enskilda händelser. För vår del är det positivt att saken fördes fram direkt och att vi tog itu med det direkt. Det är viktigt att det var beväringarna som var aktiva och förde fram det här, säger Linteri.

Kan man jobba kvar som utbildare för försvarsmakten om man döms för att ha misshandlat eller hotat beväringar?

– Det beror helt på vad tingsrätten beslutar. Då rättegången är över fattar vi beslut om fortsättningen

Hur har de här händelserna behandlats internt på kustbrigaden?

– Vi har gått igenom saken med personalen och alla våra beväringar flera gånger och påpekat att vi har nolltolerans vad gäller sådana här saker.

De misstänkta brotten ska ha begåtts mellan juni och oktober 2022 i Kyrkslätt, men också i andra kommuner där Försvarsmakten har anläggningar. Rättegången började veckan före midsommar och fortsätter på måndag.

Diskussion om artikeln