Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Torkan innebär att skogen är full av stressade träd

En stig löper igenom en skog.
Bildtext Torka, storm och köld är stressfaktorer för träd och blir stressen för stor kan också stora välmående träd skadas.
Bild: Piia Nordström / Raseborgs stad

Det är inte enbart jordbrukare som har orsak att oroa sig för torkan. Raseborgs skogsbruksingenjör Mats Wikström menar att också skogsägare nu har skäl att vara lite nervösa.

Torr skog gör träden sårbara och extra mottagliga för svampangrepp och insekter

7:34

Hö- och spannmålsskörden kommer att lida ifall torkan fortsätter, men även skogarna skadas av för lite regn, säger Raseborgs skogsbruksingenjör Mats Wikström.

– Äldre träd har bra rotverk, men de lider ändå av torkan och framför allt granarna är mycket känsliga.

Vuxna träd tål i allmänhet mycket, men torka, kyla och stormar stressar träden vilket i längden också försvagar dem, berättar Mats Wikström.

– När träden är stressade blir de också mera mottagliga för svampangrepp och insekter, konstaterar han.

Bland annat granbarkborren går väldigt hårt fram i gamla granbestånd och kan ödelägga stora arealer. Ofta kan man också spåra när förhållandena varit gynnsamma för insekten några år tidigare, berättar Mats Wikström.

– Träd i medelåldern klarar av olika angrepp bättre, men för många stressfaktorer samtidigt kan bli ödesdigert också för välmående yngre träd.

En man lutar mot ett träd.
Bildtext Mats Wikström kontaterar att skogen är extremt torr nu och det är allas ansvar att se till att inga skogsbränder uppstår.
Bild: Bubi Asplund / Yle

Nya träd planteras i extrem torka

Det är under försommaren som nya träd planteras, men förutsättningarna för de små träden är inte bra ifall det råder torka och att vattna tiotusentals trädplantor är inte heller ett alternativ, säger Mats Wikström.

Därför menar Wikström att det främst handlar om att beakta att skogen är torr eftersom det finns många arbetsmoment som måste göras i skogen under den här årstiden.

– Markberedning kräver ofta att man kör med maskiner. Då måste man alltid fundera hur maskinen rör sig och om det till exempel finns risk för att stenar slår ihop och skapar gnistor, säger han.

Diskussion om artikeln