”Jag är ändå ingen trollkärring” – kvinnor framhäver utseendet och män sin ekonomiska status när de dejtar på nätet
Både kvinnor och män hoppas hitta en partner som är ärlig och humoristisk och tar hand om sig själv. Det här visar en undersökning som studerat hur män och kvinnor skriver kontaktannonser på nätet.
Att skriva en kontaktannons på nätet är ingen enkel uppgift. Vad ska man berätta om sig själv och hur ska man beskriva sina partnerönskemål? När man berättar om sig själv har man orsak att vara ärlig – men samtidigt ska man väcka intresse hos lämpliga partnerkandidater.
Det är ingen god idé att skriva precis vad som helst i annonsen. Det finns allmänna uppfattningar om hur man ska agera och vilka saker som är okej att lyfta fram när man nätdejtar. De här oskrivna reglerna kan kallas kulturella mallar.
Anne Holappa forskar i digital kultur och i sin doktorsavhandling har hon studerat kontaktannonser publicerade på sajten Deitti.net. Utgående från sitt material har hon skapat fyra kulturella mallar för hur nätdejting upplevs eller från vilken vinkel man närmar sig nätdejtingen.
– En kulturell mall betyder tyst kunskap om hur något fungerar. Man växer in i nätdejtingkulturen genom att följa exempel från dem som redan är aktiva där. Tips och föreställningar via media och populärkulturen bidrar också med en uppfattning om hur man förväntas agera, säger Holappa.
Holappa undersökte enbart texten i kontaktannonserna, inte bilderna. Hennes forskningsmaterial är omkring tio år gammalt, men resultatet är fortfarande aktuellt eftersom kulturella mallar förändras långsamt.
En romantisk fantasi...
Holappa har valt en heterosexuell synvinkel och alltså undersökt kvinnor som söker manliga partners och män som söker kvinnliga partners. Texterna i forskningsmaterialet kommer från sajtens avdelning för dem som sökte ett fast förhållande snarare än tillfälliga sexpartners.
Användarnas profiltexter på dejtingsidan beskrev det önskade parförhållandet på två återkommande sätt.
I den romantiska mallen låg fokus på målande och vältaliga framställningar. Annonserna beskrev stora känslor.
– Man använde uttryck som seriöst, själsfrände, den rätta. Eller också hoppades man att någon skulle ta en med storm. I den romantiska mallen beskrevs känslorna med stora ord och det verkade som om användarna svävade lite ovanför marken, beskriver Anne Holappa.
Den romantiska mallen speglar den västerländska romantiska kärleken som den beskrivs i till exempel böcker och filmer.
...eller den vardagliga kärleken till en livspartner
Den andra återkommande dejtingmallen verkade vardagligare och mera jordnära. I den här mallen betonades vanlighet och äkthet.
– I profiltexterna beskrev man vardagliga saker som att trivas hemma, arbete eller stugliv. De förslag som lades fram för partnern var också vardagliga. Man föreslog till exempel ett cafébesök snarare än segelsällskap till jordens ände för resten av livet.
Holappa kallade de vardagliga annonstexterna den realistiska mallen. Det framgick tydligt att den som skrivit annonsen letade efter en person att dela vardagens små sorger och glädjeämnen med.
Det var lika vanligt bland både män och kvinnor att skriva kontaktannonser enligt den realistiska mallen.
Kvinnor och utseende, män och pengar
Anne Holappa undersökte också vilka ord män och kvinnor använde för att beskriva sig själva. Båda könen skrev om grundläggande information som ålder, bostadsort, yrke eller studier och fritidsintressen.
Bland båda könen var humoristisk det vanligaste ordet för att beskriva sig själv. Ordet trevlig återkom också ofta oavsett om det var en kvinna eller en man som skrivit annonsen.
Bland kvinnorna var det vanligare att beskriva sitt utseende. I kvinnornas annonser förekom ord som söt eller vacker oftare än ordet stilig i männens annonser.
– Många framhävde sin kvinnlighet. De beskrev till exempel sig själva som kurviga eller fylliga. Eller också skrev de att de gärna använder kjol och högklackade skor.
Kvinnorna beskrev också påtagligt ofta sitt utseende genom att använda nekande uttryck. Till exempel nämnde kvinnorna i profiltexterna att ”jag ändå inte är någon trollpacka” och att ”jag menar inte att jag skulle vara någon stilikon”.
– Det skulle vara intressant att veta vad det är som får en människa att gå i försvarsställning redan när man skakar hand, innan något ens har hänt, säger Holappa.
Män beskrev också sitt utseende i viss utsträckning. Då lyfte de fram konkreta mått, som längd och vikt. Det var vanligt att männen beskrev sig som vanliga finska män.
För männen verkade det vara viktigt att partnern var äkta, vilket de lyfte fram på många sätt. Männen tog också ofta ställning till den traditionella bilden av mannen som familjeförsörjare.
– Ett ofta återkommande uttryck bland männen var att de klarar sig själv ekonomiskt. På det sättet lyfte männen fram att de var välbeställda utan att skryta. Männen hade också i övrigt en mera traditionell uppfattning om vad som är ett gott och normalt liv.
Hos både män och kvinnor återkom en önskan om att en eventuell partner ska ta hand om sig själv. Det här anspråkslöst klingande uttrycket innehåller många olika saker.
– Det verkar som om det betyder samma sak som att klara sig själv. Genom att använda den här termen vill man poängtera att partnerkandidaterna ska ha ordning på sitt utseende, sin hälsa och rent allmänt ha kontroll över sitt liv.
Nätdejting kan handla om att upprepa klichéerna...
I kontaktannonserna uppfattade Anne Holappa också två olika sätt att förhålla sig till de oskrivna reglerna inom nätdejting.
Det vanligare sättet kallar hon för mallen som konceptet tvingar fram. Användaren som skrev annonsen upprepade ord och innehåll som hen upplevde hörde till i en kontaktannons på nätet. I profiltexterna fanns klichémässiga uttryck som ”den enda rätta” samt en lista med beskrivningar av den partner som de önskade sig.
Det är inget fel med att rätta in sig i ledet, men de här uttrycken stämmer inte alltid.
– Någon kan anta att det hör till att nämna vissa saker i en kontaktannons på nätet eftersom de är så vedertagna uttryck. Hen skriver in dem i sin profiltext även om hen inte nödvändigtvis håller med om dem.
...eller om att utmana dem på ett radikalt sätt
En del av dem som skapat nätdejtingprofiler agerade medvetet mot de invanda vanorna. I mallen som utmanar konceptet nätdejting ifrågasatte man kanske nätdejting som fenomen, den aktuella dejtingtjänsten eller alla de som använde den.
I profiltexterna nämndes saker som man vanligtvis inte brukar nämna, som politiska eller religiösa uppfattningar. Vanligtvis var det unga män som skrev den här typen av ”antiprofiler”.
– Jag blev överraskad av att en del oövertäckt hävde ur sig hur dåligt de mådde. Jag tolkar det som att de här personerna hade dåliga erfarenheter av nätdejting och att de gav utlopp för sina negativa känslor gentemot tjänsten.
Några svar fick texterna som var genomsyrade av negativa känslor knappast. Anne Holappa misstänker att de som skrev negativa annonser på något vis redan hade kastat in handduken och inte ens letade efter sällskap genom nättjänsten.
Det här är en översättning och bearbetning av Paula Tiessalos artikel ”En kuitenkaan mikään noita-akka” – nettideittailussa naiset korostavat ulkonäköään ja miehet varallisuuttaan, paljastaa tutkimus”. Översättningen är gjord av Erika Rönngård.

"När jag var nyskild kändes Tinder som en godisaffär" - hur dejtar man efter 40?
