Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svala inomhusutrymmen attraktiva för huggormen – se upp för oinbjudna sommargäster

En huggorm vilar på en gammal matta.
Bildtext De senaste dagarna har räddningsverket behövt rycka ut för att hjälpa folk att bli kvitt huggormar som tagit sig in i deras bostäder.
Bild: Juha Kokkala / Yle

När det är varmt utomhus letar huggormen sig inåt. Bäst klarar du dig undan ormbesök genom att hålla dörren stängd.

Hettan kan föra huggormen och människan närmare varandra än normalt. Räddningsverket fick rycka ut senast i onsdags för att avlägsna en huggorm från en privatbostad i Jämsä.

Biologen Jarmo Saarikivi forskar i kräldjur vid Helsingfors universitet. Huggormar är nyfikna djur som undersöker sin livsmiljö, säger han. Inne i husen är det ändå framför allt svalkan som lockar.

– Om det är för varmt utomhus söker sig huggormen till skugga och svalka, säger Saarikivi.

Bäst hindrar man huggormen från att ta sig in i huset genom att hålla ytterdörren stängd.

Huggormen fredades i början av juni och det är förbjudet att omotiverat ta livet av den och störa dess liv. Enligt Saarikivi berättar huggormens närvaro också något om naturens tillstånd.

– Den är ett tecken på att naturens mångfald och kvalitet består. Ormarna tycker om samma slags omgivning som vi människor: varma och soliga sluttningstomter och havsstränder.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Viileät asuintilat houkuttavat kyykäärmeitä – ulko-ovea ei kannata jättää helteellä auki.