Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Man dömdes till villkorligt fängelse för att ha marknadsfört penningspel på sociala medier

En telefonskärm med ikoner för appar på olika sociala medier synliga. Skärmen är skråmig.
Bildtext Mannen marknadsförde penningspel bland annat på Snapchat, Youtube och Twitch.
Bild: Tanja Heikkonen / Yle

Mannen har marknatsfört penningspel från andra bolag än Veikkaus under ett års tid. I och med domen går han miste om de 50 000 euro som marknadsföringen inbringade.

Östra Nylands tingsrätt har dömt en 27-årig man till 50 dagars villkorligt fängelse för penningspelsbrott. Rätten anser att mannen har marknadsfört penningspel från andra bolag än Veikkaus på sociala medier.

Mannen är en känd aktör på sociala medier och har marknadsfört spelen bland annat på Youtube, Snapchat och på strömningstjänsten Twitch mellan maj 2020 och maj 2021. Han har tjänat över 50 000 euro på marknadsföringen men förlorade pengarna i och med domen.

Mannen medgav gärningarna men ansåg att hans agerande inte helt och hållet handlade om medveten marknadsföring och att han dessutom kan ha haft följare utanför Finland.

I domen konstateras ändå att även om den åtalade kan ha följare utanför Finland har marknadsföringen ändå gjorts på finskspråkiga sajter med innehåll riktat till finländare. Därför anser rätten att den åtalade måste ha förstått att marknadsföringen riktat sig till finländare.

Enligt rätten har mannen marknadsfört penningspel och också låtit andra utnyttja material som han producerat för att marknadsföra penningspel.

Polisstyrelsen har varit i kontakt med mannen vid två olika tillfällen för att be honom redogöra för sitt agerande och berättat att det kan strida mot lagen. Mannen har trots det fortsatt med sin verksamhet.

Källa: STT