Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

God stämning och mycket folk då midsommarstången restes på Sarvsalö sommartorg

Två kvinnor och ett barn med midsommarkrans.
Bildtext Annika Björk hade matchande midsommarkransar tillsammans med dottern Anna-Lie von Hausen och barnbarnet Elise.
Bild: Maria Strandvik / Yle

I lite mer än 30 år har det ordnats midsommartorg på Byagården i Sarvsalö. Torgförsäljarna och midsommarfirarna fick njuta av varmt och soligt väder under förmiddagen.

Midsommaraftonens morgon verkar först bjuda på molnigt väder då Yle Östnylands reporter hoppar i bilen mot sommartorget på Sarvsalö. De tomma gatorna i Borgå centrum talar om att många redan tagit sig ut till sommarstugorna för att påbörja midsommarfirandet.

Den stillsamma vägen mot skärgården för mig till liv och rörelse på Sarvsalö, där jag kör förbi folk som är på väg mot torget bärande på korgar och väskor som väntar på att fyllas av inköp. Långt före torget står bilar parkerade längs med vägrenen, redan en kvart efter att sommartorget öppnats.

Kvinna går längs med en väg med en korg i handen.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Utanför museibyggnaden står Sarfsalö byaråds ordförande Fred Packalén tillsammans med sekreteraren Benita Suomi och Pernilla Kronvall, som varit med och arrangerat midsommartorget. Kronvall har tagit en paus från försäljningen av bakverk.

Dagen innan har Packalén och Suomi tillsammans med några andra fixat på midsommarstången.

– I år är den ganska grön eftersom många blommor redan har blommat ut eller torkat, berättar de.

Det torra vädret har gjort det svårt att hitta och plocka vildblommor till midsommarstången, som ska resas efter en halvtimme. Trots att torget nyss öppnat har försäljningen redan kommit bra igång.

Tre personer står på ett torg och tittar mot kameran.
Bild: Maria Strandvik / Yle

– Vi har 34 försäljare i år och det har nog varit mycket kunder redan, säger Pernilla Kronvall.

Packalén tror att torget besöks av ungefär 1 000 personer under midsommaren, jämfört med de hundratal som brukar besöka sommartorget under vanliga veckoslut.

Solen börjar titta fram mellan molnen och allt fler börjar samla sig på torget. En torgförsäljare berättar att hon knappt kom fram med bilen till torget då det redan var så mycket människor på plats. Dragspelsmusiken fyller torget tillsammans med skratt och sorl.

Glada personer på sommartorg.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Utanför ett matstånd slingrar sig en lång kö och Monica Kulmala konstaterar att hon har gott om tid för en pratstund medan hon väntar på att få köpa vårrullar. Under morgonen har hon hunnit börja förbereda sig för midsommaraftonens festligheter genom att tvätta golvet. För henne är det tradition att komma till torget för att handla och träffa vänner och därifrån tillsammans ta sig vidare för att fira.

Leende kvinna på sommartorg.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Kulmalas korg är ännu ganska tom men hon har planerat att åtminstone köpa blommor, jordgubbar och andra bär.

Erin Hägglund står tillsammans med sina släktingar. Också för henne är midsommartorget en viktig tradition och hon ser fram emot att köpa jordgubbar och lakrits. På huvudet har hon en fin midsommarkrans.

– Något jag saknar är plättarna som brukade finnas för några år sedan, de skulle gärna få komma tillbaka, säger Hägglund.

Flicka med midsommarkrans.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Hon ska äta middag med sin familj på deras släktingars stuga och sedan fortsätta midsommarfirandet med sina vänner. Inför middagen ser hon fram emot att få äta lax och nypotatis.

Midsommarstång hissas upp.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Klockan kvart över elva hissas midsommarstången upp inför en stor publik som klappar händerna och tar bilder. Nu är det officiellt midsommar! Emelie Hindsberg-Lipponen sitter vid sidan om och väntar på resten av sin familj. De har stuga på Kalvholmen och har hunnit besöka både Pellinge midsommartorg och Sarvsalö under förmiddagen.

Midsommartorgsbesökare.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Det är första gången de besöker Sarvsalö midsommartorg och de kan tänka sig att återvända nästa år igen.

Tre flickor säljer bakverk.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Syskonen Cecilia, 15, Beatrice, 12 och Emilia Marschan, 8, säljer sina egna bakverk på sommartorget. De har börjat baka dagen innan och gräddat bakverken under morgonen så att de ska vara färska. Systrarna berättar att bakverken gått bra åt, och att de ser fram emot att fira midsommar med människor de tycker om.

Sarvsalö midsommartorg.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Det fullsatta torget har erbjudit en riktig sommarstämning och folkströmmen mot torget verkar inte ta slut då Yle Östnylands reporter börjar styra kosan tillbaka mot redaktionen.