Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vattnet är ovanligt varmt – kom ihåg simvett om du simmar i midsommar

Här filmar Yle Tv-Nytt på Solvikens badstrand på midsommarafton. Hundratals personer njuter av det varma vädret och många simmar också.
Bildtext Här filmar Yle Tv-Nytt på Solvikens badstrand i Helsingfors på midsommarafton. Hundratals personer njuter av det varma vädret och många simmar också.
Bild: Niklas Fagerström / Yle

Ytvattentemperaturen längs med kusten är nu fem grader högre än det som har varit normalt sedan år 2000, enligt Meteorologiska institutet. Vattnet är varmt också i sjöarna.

Riitta Vienola är utbildare vid Finlands simundervisning- och livräddningsförbund (FSL). Hon vill börja med att se det positiva med de varmare temperaturerna.

– Nu är det dags att gå och simma och njuta av vädret, säger Vienola.

Samtidigt uppger hon att FSL är oroligt för drunkningsolyckor då vädret är varmt.

– När det är skönt och varmt väder så är det mer folk som vill bada och njuta av vattnet. Då är det större risk att det sker olyckor.

Vienola hoppas ändå att det skulle ske en förändring den här midsommaren.

Grafik över ytvattentemperaturerna midsommaren 2023.
Bildtext Det är varmt ytvatten till havs längs med kusten.
Bild: Tommi Pylkkö / Yle, Jussi Nukari / Lehtikuva

Det är i genomsnitt sex personer som drunknar under en typisk midsommarhelg.

Antalet varierar mycket och en förklarande faktor till det här är vädret, enligt FSL.

Också Helsingforsbon Kaj-Erik Fohlin är oroad över de varmare ytvattentemperaturerna.

– Det är oroväckande om man tänker på att det finns massvis med folk som går ut och simma och de vet inte vad de ska göra. De kan inte simma. De tror att de kan simma, och i synnerhet om man är alkoholpåverkad så är det ännu värre.

Kaj-Erik Fohlin står på Solvikens badstrand i Helsingfors.
Bildtext Kaj-Erik Fohlin står på Solvikens badstrand i Helsingfors.
Bild: Sonja Fredriksson / Yle

Simma längs med stranden, simma aldrig ensam

Vienola listar upp vad man ska tänka på när man vill simma.

– När du går för att simma så är det viktigt att du simmar längs med stranden och att någon är där nära dig, så att du kan bli räddad om du behöver stöd.

Det finns också olika verktyg man kan använda sig av. Till exempel kan den som simmar längre distanser i havet använda en boj för simmare, påpekar Vienola.

En person som räddar någon annan ska alltid använda något hjälpmedel som flyter, till exempel en kanister fäst vid ett snöre eller en livboj.

Det är också viktigt att vara medveten om huruvida man själv har kunskap och färdigheter att hjälpa den andra personen eller om det är bäst att ringa 112, säger Vienola.

Enligt henne är det viktigaste ändå att förebygga olyckor.

Utbildare Riitta Vienola vid Finlands simundervisnings- och livräddnigsförbund står på Solvikens badstrand i Helsingfors.
Bildtext Utbildare Riitta Vienola vid Finlands simundervisnings- och livräddnigsförbund står på Solvikens badstrand i Helsingfors.
Bild: Sonja Fredriksson / Yle

Drunkningsolyckorna sker också oftast i bekanta vattendrag, nära stranden, så det gäller att se upp också fastän man har simmat på samma område flera gånger.

Fohlin uppger att han tänker simma vid sin bekanta strand nu under midsommaren.

– Jag tar det lugnt. Jag går och doppar mig och så simmar jag några tag, kanske femtio, tjugo meter och sedan kommer jag till stranden och solar mig igen.

Källor: FSL, Meteorologiska instutet, Finlands miljöcentral, vesi.fi