Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Joakim Paasikivi: Stor risk för ytterligare oroligheter i Ryssland – men också i grannländer

Uppdaterad 24.06.2023 16:06.
Joakim Paasikivi iklädd militäruniform.
Bildtext Överstelöjtnant Joakim Paasikivi säger att situationen tillspetsas ytterligare om Prigozjin och hans styrkor fortsätter mot Moskva.
Bild: Daniel Ivarsson

Överstelöjtnant och militärstrateg Joakim Paasikivi säger att situationen i Ryssland kan bli betydligt allvarligare om Wagnergruppen fortsätter mot Moskva i upproret mot landet.

Maktkampen i Ryssland mellan legosoldatgruppen Wagners ledare Jevgenij Prigozjin och landets militära ledning har nu eskalerat till vad som ser ut som ett väpnat myteri iscensatt av Prigozjin.

Uppgifterna från Ryssland är knappa just nu, men enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi är det klart att upproret är riktat mot militärledningen, inte president Vladimir Putin.

– Situationen är mycket oklar, men det verkar som att det inte är vad man kanske kunde kalla för ett kuppförsök, eftersom det inte riktas mot Putin utan mot militärledningen. Så det här är mer ett uppror, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi, som är lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan i Stockholm.

– Om nu Prigozjin kommer att fortsätta mot Moskva med sina styrkor kommer situationen att tillspetsats ytterligare, eftersom det då blir en tydlig signal att man går mot ledningen.

På frågan om huruvida det handlar om hot från Prigozjin eller om han verkligen menar det han säger svarar Paasikivi så här:

– Jag tror att Prigozjin har passerat så många gränser nu att han är beredd att sätta kraft bakom sina hot. Men vad möjligheterna till framgång är med tanke på vad han vill uppnå är svårt att säga, säger Paasikivi.

Prigozjin har tidigare klagat på att han inte har fått tillräckligt mycket ammunition, så han är beroende av ryska krigsmaktens stöd för att kunna föra krig, säger Paasikivi.

Lågt förtroende för Putin – rykten om att han lämnat Moskva

Paasikivi uppger att det finns en möjlighet att Wagnergruppens uppror får konsekvenser också för Finland.

– Indirekt tror jag att ett maktskifte eller ett inbördeskrig medför risker också för Rysslands grannländer, men just nu har Ryssland så stora interna problem att det är svårt att förutse vad som händer härnäst.

Med interna problem syftar Paasikivi här på såväl den misslyckade operationen i Ukraina som dagens oroligheter.

Vad kommer till Putins framtid som president i Ryssland tror Paasikivi att det finns en möjlighet för maktbyte i landet.

– Ja, det är inte på något sätt omöjligt, men det är för tidigt att säga något just nu.

– Men att det går rykten om att Putin redan i morse skulle ha lämnat Moskva i helikopter, det bäddar för ett otroligt lågt förtroende för presidenten.

Den ryska presidentens talesperson Dmitrij Peskov har dementerat uppgifterna om att Putin skulle ha lämnat Moskva, och säger att han fortsättningsvis jobbar i Kreml.

Artikeln uppdaterades 24.6.2023 klockan 12:35 med meningen ”Prigozjin har tidigare klagat på att han inte har fått tillräckligt mycket ammunition, så han är beroende av ryska krigsmaktens stöd för att kunna föra krig, säger Paasikivi” i slutet.

Artikeln uppdaterades 24.6.2023 klockan 16:06 med ett tillägg till intervjun, där Paasikivi kommenterar framtiden och vad upproren kan leda till.