Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Läkaren listar de fem vanligaste orsakerna varför finländarna söker vård under midsommarhelgen

Biträdande överläkare Pasi Randen, HUS, i sjukhusmiljö.
Bildtext Pasi Randen, biträdande överläkare, berättar vilka de vanligaste orsakerna är att söka sig till jouren i Mejlans under midsommarhelgen och sommaren i allmänhet. Bilden är tagen i torsdags.
Bild: Matti Myller / Yle

Alkoholbruk märks av i jourstatistiken för midsommarhelgen, men det är ändå primärsjukdomar som får folk att uppsöka jourvården.

Alkohol och negativa följder av alkoholintag håller sjukhusjourerna upptagna under midsommaren. Jourvård behövs också på grund av vädret, eftersom sommaraktiviteter en solig dag leder till olyckor och blessyrer.

Pasi Randen är biträdande överläkare vid HUS Helsingfors universitetssjukhus i Mejlans. Han listar de fem vanligaste orsakerna till att folk söker sig till jouren under midsommarhelgen och sommaren i allmänhet.

Många av de här orsakerna kan sammanfalla så att en sak leder till något annat och så är det dags att ta sig till närmaste jour.

Primärsjukdomar

Den vanligaste orsaken till att folk uppsöker sjukhusjouren är primärsjukdomar, även under midsommaren.

Till exempel infektioner, hjärtbesvär, smärta i bröstet och motsvarande hälsoproblem platsar under den här rubriken.

Primärsjukdomar kan orsaka mer symtom när andra riskfaktorer, som alkohol, kommer in i bilden.

Alkohol

Under midsommaren betonas de problem och skador som orsakas av alkoholbruk. Pasi Randen räknar upp olyckor, misshandel, olyckor till sjöss och drunkningar.

– När man är berusad tar man mer risker. Det kan till exempel leda till sämre koncentrationsförmåga och balans. Det återspeglar sig sedan i antalet olyckor.

Senare under sommaren kan alkoholbruk resultera i behov av avgiftning eller missbrukarvård, som inflammationer i bukspottkörteln och levern samt som hjärtsvikt.

Trauma

Under midsommar är trauman, alltså skador av olika slag, vanliga.

Det är vanligt med benbrott, vrickningar och andra skador som är förknippade med att man rör på sig.

På midsommarhelgen kan det röra sig mycket folk i vissa områden och det kan göra det svårare att hålla ett öga på terrängen. Även ett alltför stort intag av alkohol bidrar till olyckor.

Trafikolyckor

Trafikolyckor märks av i olycksstatistiken vid midsommar. Rattfylleri märks också av i mindre olyckor och de skador som orsakas i samband med dem.

Olyckor inträffar också när folk är ute och cyklar eller kör andra lättare fordon.

I större städer är det fortfarande vanligt med fallolyckor på elsparkcyklar.

Allmänna olyckor i aktiva situationer

På femte plats på Pasi Randens lista är allmänna olyckor som inträffar när folk är aktiva.

Under semestern sysselsätter sig folk på olika sätt. Redan under våren ökar antalet olyckor som är kopplade till vedklyvar, cirkelsågar och andra maskiner.

Under midsommar gör folk sig illa när de grejar på stugan.

Under varma sommardagar simmar folk också mycket. Olyckor inträffar till exempel i samband med simhopp: Jouren får ta hand om personer som har hoppat huvudet före i okända strandvatten.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Nämä viisi asiaa ovat yleisimpiä syitä hakeutua sairaalan päivystykseen juhannuksena av Otso Karhu och Saara Hirvonen.