Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors biträdande borgmästare Paavo Arhinmäki fast för olaglig graffiti

Paavo Arhinmäki (Vf), biträdande borgmästare för kultur- och fritidssektorn i Helsingfors, blev på midsommarafton fast för att ha målat olaglig graffiti, berättar han på Facebook.

Arhinmäki, som var kultur- och idrottsminister åren 2011-2014, uppger att han och en vän hade skapat graffitikonst i en järnvägstunnel som går till Nordsjö hamn när vakter kom till platsen och polis tillkallades.

Han konstaterar i sitt inlägg att det har funnits lagliga graffiti-väggar i Helsingfors i 15 års tid och att han ibland har målat på dem, och beklagar att han målade på ett ställe där det inte var tillåtet.

”Det var riktigt dumt gjort av mig och oss”, skriver han på Facebook.

Till Helsingin Sanomat säger Arhinmäki att han inte vet om skadegörelsen leder till påföljder.

Relaterat

Brandmän som står på en innergård.

Fem unga män döms för brand på Viktoria daghem i Jakobstad

En tidig morgon i augusti 2022 uppstod en hotande brand på daghemmet Viktoria i Jakobstad. Nu över ett år senare föll domen i Österbottens tingsrätt: fem unga män får dagsböter för skadegörelse och vållande av allmän fara.

Exteriör av Vasa tingsrätt

Tre års fängelse för mannen som orsakade biljakt i Vasa centrum

Rånade en man och tvingade honom köra till Vasa.

Graffitia puhdistetaan.

Paavo Arhinmäki åtalas för skadegörelse – klottrade i järnvägstunnel under midsommaren

Arhinmäki och en annan person målade graffiti i Vanda.

Polisens vapen vid Kouvolas polisstation.

Polisen avslöjade de äggkastande ungdomarna i Pargas

Ärendet skickas till medling.

Sovjetiska soldaters gravplats har vandaliserats i Salo

En gravplats för sovjetiska soldater i Kavilannummi i Salo har utsatts för vandalism i november, meddelar Regionförvaltningsverket i ett pressmeddelande.

På gravplatsen har 17 krigsfångar begravts. Vandaliseringen har polisanmälts och polisen utreder ärendet som skadegörelse. Tidigare har motsvarande vandalism konstaterats på vissa andra orter med gravplatser som förvaltas av finska staten.

Skötseln av ryska soldaters gravar i Finland grundar sig på ett avtal som Finlands regering och Ryska federationens regering har ingått om samarbete för att värna minnet av finska soldater som stupade i Ryssland och ryska (sovjetiska) soldater som stupade i Finland under andra världskriget. Bakgrunden till avtalet är bestämmelserna i konventionen som ingicks i Geneve den 12 augusti 1949.