Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysslandskännare om lördagens Wagneruppror: "Bara början på Putins utmaningar"

Uppdaterad 25.06.2023 10:28.
Masker hänger till salu: bland andra Vladimir Putins och Jevgenij Prigozjins ansikten har gjorts till masker.
Bildtext I S:t Petersburg kunde man åtminstone tidigare i juni köpa masker av (från höger) president Vladimir Putin och kuppmakaren Jevgenij Prigozjin, men också den tjetjenske ledaren Ramzan Kadyrov och Belarus president Aleksandr Lukasjenko.
Bild: EPA-EFE

Wagnergruppens uppror avbröts, men lördagens händelser får de ryska eliterna att börja se sig omkring efter ett alternativ till Vladimir Putin. Det tror Sam Greene, professor i rysk politik vid King’s College i London.

En brittisk Rysslandskännare konstaterar på lördag kväll att det som har hänt i Ryssland det senaste dygnet inte är över med överenskommelsen mellan Ryssland president Vladimir Putin och Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin.

”Min främsta tanke, när Prigozjin skickar tillbaka sina män till deras baser, är att det här inte är över.”

Det skriver Sam Greene, professor i rysk politik vid Russia Institute vid King’s College London, på Twitter på lördagskvällen.

”Jag antyder inte att Prigozjin kommer att försöka på nytt. Men jag har en stark känsla av att Putins utmaningar bara har börjat.”

Vladimir Putin håller tal på tv, en äldre kvinna tittar på.
Bildtext Vladimir Putin höll ett tal till folket på lördagen. Det räckte inte långt, tycker Rysslandskännaren Sam Greene.
Bild: EPA-EFE

Enligt Greene fick Prigozjins uppror från första början Putin att se svag ut. Upproret signalerade att den ryske presidenten inte kunde kontrollera avlägsnare trakter i Ryssland eller de trupper som utkämpar hans krig.

”I takt med att Wagners trupper närmade sig Moskva förstärktes det” skriver Greene.

”För att återvinna sitt inflytande behövde Putin mer än ett tal: han behövde göra sig av med Prigozjin snabbt och bestämt. Det gjorde han inte.”

Enligt Greene var det dessutom pinsamt att Belarus president Aleksandr Lukasjenko kopplades in som medlare.

”Behöver Putin någon annan för att lösa sina problem?” undrar han.

Prigozjin ser stark ut

Enligt professor Greene lyckades Prigozjin genom att vända om ”för att undvika blodsspillan” signalera att han är den som fattar lugna beslut.

Dessutom verkar Jevgenij Prigozjin vara den enda beslutsamma personen på scen, eftersom Putin varit frånvarande.

En stor reklamskylt för Wagnergruppen på en pelare vid en livligt trafikerad väg i S:t Petersburg. På affischen syns maskerade Wagnersoldater och texten (på ryska) Wagner och sloganen "Kom med på den vinnande sidan".
Bildtext En reklamskylt för Wagnergruppen fotograferad i S:t Petersburg under lördagens uppror. "Kom med på den vinnande sidan", lyder Wagners slogan.
Bild: EPA-EFE

”Frågan är: vad gör Putin härnäst? Om Prigozjin inte grips och åtalas så är det folk kommer att minnas att han kunde ha stormat huvudstaden men valde att inte göra det; att hela affären var meningslös kommer sannolikt att glömmas bort.”

Men, konstaterar Greene, om Prigozjin häktas blir han martyr.

”Även om Putin på något sätt lyckas med att kvadrera den cirkeln så kan den här episoden ha stuckit hål på den aura av oundviklighet som har hållit honom uppe under de senaste 23 åren. Eliterna kommer att undra om han kan hålla ihop saker och ting, och de kan mer större brådska börja se sig omkring efter ett alternativ.”

Diskussion om det ”otänkbara”

Sam Greene konstaterar att det senaste dygnets händelser också kommer att diskuteras kring miljontals köksbord och folk kommer att diskutera om Putin hade rätt eller fel.

Den diskussionen kommer enligt Greene att leda till att ”sådant som var otänkbart förut” – som en ny ledare i Ryssland – börjar verka mer rimligt.

”Det är de facto svårt att se att någon kan vakna i Moskva i morgon och låtsas att det här inte hände. Någonting måste ge efter.”