Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Saudiarabien skakar om fotbollsmarknaden med astronomiska löneerbjudanden – allt uppbackat av en ultrarik investeringsfond

Uppdaterad 25.06.2023 18:08.
Benzema klar för spel i Saudiarabien.
Bildtext Ballon d'or vinnaren Karim Benzema skrev på för Al-Ittihad.
Bild: Lehtikuva

Toppspelare från europeiska ligor lockas till den saudiarabiska fotbollsligan med ofattbara löneerbjudanden. Men hur förändras fotbollens rykte när stjärnorna har börjat lämna de europeiska ligorna?

Karim Benzema, den före detta Real Madrid-stjärnan från Frankrike, har enligt rapporter skrivit på för Al-Ittihad och förväntas tjäna upp till 200 miljoner euro per år.

En annan fransk spelare som kommer att följa med Benzema till samma klubb är N'Golo Kante, som tidigare representerade Chelsea. Kantes lön förväntas vara 100 miljoner euro per år, vilket inkluderar intäkter från foto- och reklamrättigheter samt en hel del värdepapper.

Wolverhamptons portugisiska kapten, Ruben Neves, kommer också att följa med storstjärnorna Benzema, Kante och landsmannen Cristiano Ronaldo till Saudiarabien. Ronaldo har redan spelat en halv säsong för Al-Nassr i den saudiarabiska ligan.

Saudiarabien tar lönerna till en ny nivå

Hannu Juusola, professor i Mellanösternstudier vid Helsingfors universitet, säger att lönerna är absurda.

– Lönerna inom denna typ av idrott på denna tävlingsnivå har varit höga under en lång tid, men dessa summor tar det till en helt ny nivå. Saudiarabien har gjort enorma investeringar som säkert kommer att påverka sportens karaktär, säger Juusola.

Han säger dock att summorna inte är enorma för Saudiarabiens Public Investmend Fund, vars tillgångar är stora mycket tack vare oljepengar.

Fonden kontrolleras för närvarande av kronprins Mohammed bin Salman. Den finansierar bland annat golftouren LIV och Formel 1. Den tog också nyligen kontroll över fyra av landets fotbollsklubbar, Al-Ittihad, Al-Hilal, Al-Nassr och Al-Ahli.

President Emmanuel Macron och prins Mohammed bin Salman skakar hand. Båda ser glada ut.
Bildtext Saudiarabiens kronprins pumpar in mycket pengar i sportevenemang. Här med Frankrikes president.
Bild: EPA-EFE

Vilket ansvar har den enskilde idrottaren?

Verkställande direktören för det finländska fotbollsfacket JPY, Panu Autio, säger att idrottare har en unik möjlighet att visa ansvar.

Fotbollsspelare som Tim Sparv och Riku Riski har tagit en stark ställning i frågor som rör mänskliga rättigheter och etik.

– På ett sätt tycker jag att idrottare ska ha en viss frihet och kunna fokusera på sin sport och inte kommentera alla frågor. Det betyder naturligtvis inte att man måste blunda för världen, fortsätter Autio.

Professor Hannu Juusola menar att det är lätt för en enskild idrottare som avslutat sin aktiva karriär inom elitidrotten att säga att det är omoraliskt att spela i Saudiarabien. Samtidigt samarbetar många västländer med Saudiarabien på ännu mer problematiska sätt.

Har fotbollens rykte tagit skada?

Skadar de ekonomiska bidragen från auktoritära stater fotbollens image?

Autio, Juusola och Marco Casagrande, generalsekreterare för Bollförbundet, tror alla att fotbollsromantiker kan tycka att den nuvarande situationen är obehaglig.

Autio, från spelarfacket, säger att många säkerligen skulle föredra att spelarna avslutar sina karriärer i de klubbar de älskar, istället för att pengar blir den avgörande faktorn för deras nya adress.

– Den internationella fotbollen har mycket att förbättra inom många områden - framför allt när det gäller god styrning inom Fifa, säger Autio från spelarfacket.

Artikeln är en översättning av Yle Urheilus artikel: Saudi-Arabia järisyttää jalkapallomarkkinoita tähtitieteellisillä palkkatarjouksilla – kaiken takana on upporikas sijoitusrahasto

Marco Casagrandes titel hos Bollförbundet rättad klockan 18.08.

Diskussion om artikeln