Hoppa till huvudinnehåll

Sport

En bristning i vaden satte stopp för löpträning under maj månad – nu hoppas Nathalie Blomqvist slå rekordet på 1500 meter under lag-EM

Uppdaterad 25.06.2023 12:11.
Nathalie Blomqvist springer.
Bildtext Nathalie Blomqvist försvarar de finska färgerna på 1500 meter.
Bild: Gary Mitchell, GMP Media / Alamy/All Over Press

Det blev inget deltagande för IK Falken-löparen Nathalie Blomqvist i terräng-FM i början av maj. I stället satte en skada stopp för löpträning under hela månaden. Blomqvist springer sitt andra 1500-meterslopp för säsongen i kväll i lag-EM.

Förra säsongen blev det både EM- och VM-debut för Nathalie Blomqvist, och så sent som i vintras förbättrade hon det finska inomhusrekordet på 1500 meter i 22-års klassen.

Men när säsongen väl skulle dra i gång blev det nya skador för Falkenlöparen.

När Yle Sporten ringer upp Blomqvist, som är på plats i Polen under lag-EM, säger hon att en skada i vaden satte stopp för löpträning i maj.

– Jag kan inte säga att det helt hundra var en bristning i vaden då jag inte var i magnetröntgen, men alla tecken visade att det nog var det, säger Blomqvist.

– All löpträning togs bort och jag kunde först börja träna ordentligt några veckor före Paavo Nurmi Games, fortsätter hon.

Men nu är Blomqvist helt skadefri, eller nästan. Akillesproblemen som redan tidigare säsonger hindrat hennes löpning gör sig ibland påminda, men så länge läget inte förvärras så går det nog att springa.

Lag-EM blir säsongens andra start

Säsongens hittills enda tävling var Paavo Nurmi Games i Åbo. Där blev sluttiden 4.11,37. Hennes personliga rekord är från Manchester förra året och lyder 4.10,25, som också är finskt utomhusrekord i 22-års klassen.

Det är ett tufft startfält på damernas 1500 meter i lag-EM. Flera löpare har säsongsbästan som ligger på 4.05 och under.

– Jag hoppas att det blir ett jämnt hårt lopp, att de allra snabbaste kanske springer ett lite mer taktiskt lopp. Så blir det förhoppningsvis en fart som passar mig och att jag kan utmana mitt rekord, säger Blomqvist.

Blomqvist tror att positioneringen kommer att bli viktig i loppet och hon ska försöka hitta en bra plats i mitten av klungan.

Mästerskapen är säsongens huvudmål

Målen för säsongen är tydliga, U23-EM i Esbo och VM i Budapest.

– Jag vill ta mig till final i U23-EM, det ska inte vara någon omöjlighet så länge jag hålls frisk och kan springa.

De tidsmässiga målen för säsongen är att putsa det personliga rekordet på 1500 meter och komma ner mot tider på 4.06.

Under 23-åringarnas EM går av stapeln 13-16 juli i Esbo.

Yle sänder lag-EM på TV2 och på Arenan med start klockan 16.30. Blomqvist löper 1500 meter klockan 19.15.

Diskussion om artikeln