En död, nio skadade och fyra chockade – bergochdalbana ”spårade delvis ur” på Gröna Lund i Stockholm
En bergochdalbana har delvis spårat ur på Gröna Lund i Stockholm och flera personer har fallit från hög höjd. En person har dött och nio har skadats i olyckan.
En av bergochdalbanan Jetlines tåg spårade delvis ur på Gröna Lund på söndagen. Fjorton personer befann sig i bergochdalbanetåget då olyckan inträffade i den anrika nöjesparken på Djurgården i Stockholm.
Åtminstone två personer uppges ha fallit ur sin vagn. En av dem har avlidit, bekräftar polisen. Enligt Aftonbladet var den omkomna en kvinna i 35-årsåldern.
Sammanlagt nio skadade fördes till sjukhus, uppger polisen. Av dem uppges tre vara allvarligt skadade. Tre av de skadade uppges vara barn, men de har alla lindriga skador.
Minimilängden för att åka med Jetline är 140 centimeter, så småbarn fanns inte ombord på olyckståget.
– Vi har skickat en stor styrka till platsen, säger Helena Boström Thomas, polisens presstalesperson, till SVT kort efter olyckan, som inträffade kring 11.30 lokal tid, alltså 12.30 finsk tid, på söndagen.
”Säkerheten är det absolut viktigaste”
På en presskonferens om olyckan på söndagskvällen konstaterar Annika Troselius, informationschef på Gröna Lund, att hon förstår att man ställer frågor om säkerheten i nöjesparken.
– Säkerheten är det absolut viktigaste vi har att jobba med. Det är det första vi tänker på när vi kliver upp på morgonen, det är det sista vi tänker på när vi somnar.
– Därför behöver vi gå till botten med exakt vad det var som hände, säger hon.
Alla Gröna Lunds attraktioner gås igenom noggrant, säger Troselius.
– För det första besiktigast de en gång om året av en oberoende besiktningsman innan man ens får tillstånd att öppna.
Utöver det har nöjesfältsföretaget egen teknisk personal som går igenom attraktionerna ”var sjätte månad, månadsvis, veckovis och även varje dag innan vi öppnar”.
– Det är därför vi är så otroligt bestörta och chockade av den här händelsen, säger Annika Troselius.
Borgbacken kommenterar dödsolyckan på Gröna Lund: Vi kontrollerar attraktionerna varje morgon
Olyckor inträffar väldigt sällan i nordiska nöjesparker.
Håller stängt i minst en vecka
Gröna Lund evakuerades efter olyckan och alla attraktioner har stängt.
Räddningsledaren Johan Szymanski berättar på presskonferensen att det tog under tio minuter att utrymma nöjesparken. Beslutet att utrymma Gröna Lund togs för att ge räddningspersonalen utrymme och möjlighet att på bästa sätt hjälpa dem som hade drabbats av olyckan.
I ett uttalande på sin hemsida skriver Gröna Lund att nöjesparken håller stängt tills vidare. Söndagens biljetter till parken ska ha varit slutsålda.
Informationschef Annika Troselius säger att Gröna Lund kommer att hålla stängt i minst sju dagar.
En död, nio skadade, fyra chockade
På presskonferensen beskriver Annika Troselius olycksförloppet så här:
– Det vi vet är att främre delen av tåget delvis har spårat ur och tåget har stannat i mitten av banan med en vagn lutandes.
– Vi larmade räddningstjänsten och började evakuera gäster från parken omedelbart.
– Det var 14 personer som befann sig i tåget. Det vi tyvärr kunde konstatera var att en person nu är avliden. Det är nio skadade och fyra chockade.
– Våra tankar går till de skadade, de drabbade och deras anhöriga. Det som har hänt är fruktansvärt.
Utreds som vållande till död
Polisen har inlett en förundersökning med brottsrubriceringen vållande till annans död, vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan.
Jetline har funnits på Gröna Lund sedan 1988. Dess maxhastighet är 90 kilometer i timmen. Enligt Annika Troselius, var bergochdalbanan i gott skick.
– Det här får inte hända och det ska inte hända. Vi är alla väldigt tagna och chockade och fokuserar just nu på att ta hand om alla drabbade och om vår personal, sa Troselius tidigare på söndagen till SVT.
Bergochdalbanan Jetline
”Människor skrek”
SVT:s reporter Jenny Lagerstedt var på plats när olyckan inträffade. Hon berättar att det hördes en hård duns varefter åkattraktionerna började skaka.
Yles reporter Jutta Mattsson på plats vittnar också om en hög smäll. Hon såg åtminstone en man som föll från vagnen ner i buskaget nedanför bergochdalbanan.
– Människor skrek, säger Mattsson.
Personer på plats berättar för Aftonbladet och Expressen att de sett hjulen från vagnen ligga på marken.
– Två personer ramlar ut ner på marken. En tredje person faller med, men han lyckas fånga sig på stolparna. Sen stannade hela tåget, säger ögonvittnet Yasin Chaudry till Expressen.
Också Sveriges Radios reporter på plats, Simon Andrén, vittnar om samma sak.