Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Författaren Matilda Gyllenberg: Skolvägrare är inte skolkare – de vill gå till skolan men kan inte

En kvinna i kort, lockigt mörkt hår småler mot kameran. I bakgrunden syns en grön trädgård.
Bildtext Författaren Matilda Gyllenbergs barnroman Hundra dagar hemma handlar om hemmasittarbarn. Nu sommarpratar hon om barnen som inte kan gå i skola.
Bild: Parad Media, Emma Sundh, grafik: Yle/Clas Christiansen

Allt fler finländska barn klarar inte av att gå i skola. Författaren Matilda Gyllenbergs son var nära att bli en av dem. Nu sommarpratar hon om hemmasittarbarn, hur skolfrånvaron påverkar dem själva och deras familjer.

Det finns en rad missuppfattningar kring skolvägrare eller hemmasittarbarn som Matilda Gyllenberg vill reda ut.

För det första är hemmasittarbarn och skolkare inte samma sak.

– Skolkare är elever som är skoltrötta och som hellre hänger med sina kompisar i köpcentret än sitter i klassrummet. Hemmasittare vill inget hellre än att gå till skolan, men av olika orsaker klarar de inte av det, säger Matilda Gyllenberg.

För det andra handlar det inte om slappt föräldraskap.

– När folk får höra talas om skolvägran säger de ofta: ”Men varför tvingar inte föräldrarna bara dit barnen?” Eller: ”Det är typiskt för dagens curlingföräldrar, att vara så rädda för att ta en konflikt med sina barn att de låter dem stanna hemma”. Ingenting kunde vara mera fel.

Matilda suckar uppgivet.

– Det förstår ni väl, att det är det första man försöker? Som jag skrek åt vårt barn! Och jag bönade och bad, hotade och mutade, hittade på system med guldstjärnor och hägrande Borgbackenbesök. Men inte ber vi heller en person med brutet ben att springa upp för trappan utan kryckor.

I sitt sommarprat berättar Matilda Gyllenberg vad skolvägrare och hemmasittarbarn är. Varför klarar allt fler barn inte av att gå i skolan. Vad handlar det om? Hur påverkar det dem själva och deras familjer? Och vilka är botemedlen?

Författaren Matilda Gyllenberg: Jag vill sticka hål på myterna kring skolvägrare

56:55

Sjutusen barn stannade hemma ifjol

Antalet barn som inte klarar av att gå i skola blir hela tiden större. I Finland räknar man med att hela 7000 elever förra året stannade hemma från skolan under en oroväckande lång tid.

– Orsaken till att jag fick upp ögonen för det här ganska nedtystade fenomenet var att vår förstfödde son var i riskzonen att bli en av dem, säger Matilda.

Det var i femman det var som värst.

– Skolvardagen var hemsk. Han var aggressiv, råkade ofta i slagsmål och slog sönder saker. Han reagerade starkt och utåtagerande på motgångar och var helt slut alla dagar när han kom hem från skolan.

Skolans kommunikationskanal med föräldrarna, Wilma-appen, fylldes med röda meddelanden, vilket betyder outredd frånvaro eller disciplinära åtgärder.

– Jag låg vaken på nätterna och grät mig till sömns i gryningen. Hur ska det gå för vårt barn? Hur ska jag kunna hjälpa honom? Eller är det skolan och samhället det är fel på, som vill pressa in varje barn i samma snäva mall?

En kvinna med sin son sitter på en sandstrand och ser över havet.
Bildtext Av Matildas tre barn var ett skrämmande nära att bli skolvägrare. Det påverkade inte bara honom, utan hela familjen.
Bild: Privat, grafik: Yle/Jussi Pernaa
Wilma katsoo vakavana kameraan entisen koulunsa pihalla.

Många skolor misslyckas med att bromsa problematisk skolfrånvaro hos barn och ungdomar trots att det finns åtgärdsprogram. Alex och Wilma har båda samlat på sig nästan 400 frånvarotimmar.

Många skolor misslyckas med att bromsa problematisk skolfrånvaro trots att det finns åtgärdsprogram. Alex och Wilma har båda samlat på sig nästan 400 frånvarotimmar.

Folk börjar äntligen fatta att det här problemet finns

Matilda hittade kamratstöd och tröst på nätet.

– Både i Sverige och här i Svenskfinland finns det ljuvliga föräldraforum där vi som kämpar i vardagen stöttar och peppar varandra. Snart märkte jag att många av föräldrarna hade barn som inte gick till skolan alls utan bara var hemma.

Det var drabbande att läsa om de här familjerna.

– Jag började göra efterforskningar. Jag har intervjuat forskare och föräldrar, skolpsykologer och barn- och ungdoms-psykiatriker. Jag har också pratat med några barn som själva stannar hemma. Därför har jag lärt mig en del, även om jag förstås inte är någon expert.

Det hela utmynnade bland annat i den hyllade barnromanen Hundra dagar hemma.

– Som tur är börjar folk bli medvetna om att fenomenet existerar. Det är ett stort problem som vi måste ta på allvar. Det påverkar inte bara barnen och deras familjer utan också skolan och samhället.

I dag sommarpratar Matilda Gyllenberg om hemmasittarbarn, för att reda ut missuppfattningar och fördomar. Hon berättar hur det gick för hennes egen son, om vad som hjälpte honom och fick honom att återvända till skolan.

En kvinna står i festklänning framför en vägg med Svenska Litteratursällskapets logga.
Bildtext Matildas andra roman Hundra dagar hemma hyllades av recensenterna och prisbelönades i vintras av Svenska litteratursällskapet.
Bild: Privat, grafik: Yle/Jussi Pernaa

Vegas sommarpratare sänds 26.6–11.8 vardagar efter kl. 10 och 18. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet med musik finns tillgängligt i ett år.

Den musikfria versionen finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

Musik

Ufo Mustonen: Lastenhuoneen kapina

Gillian Hills: Tut Tut Tut Tut

Plastic Bertrand: Ca Plane Pour Moi

Radiohead: Creep

Julia Korkman: Inandning, utandning

Ultra Bra: Kirjoituksia

Veronica Maggio: 17 år

Patrik Komorowski: Fantasia (Matildas sons första komposition)

Diskussion om artikeln