Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Borgbacken kommenterar dödsolyckan på Gröna Lund: Vi kontrollerar attraktionerna varje morgon

Uppdaterad 26.06.2023 09:18.
Attraktioner i nöjesparken Borgbacken i Helsingfors.
Bildtext Olyckan på Gröna Lund är ytterst beklaglig, konstaterar Borgbackens utvecklingschef Anssi Tamminen. Arkivbild från Borgbacken.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

På Borgbacken väntar man på mer information om söndagens olycka på Gröna Lund i Stockholm. Alla attraktioner på Borgbacken köps in som nya för att maximera säkerheten.

På nöjesparken Borgbacken i Helsingfors har man noga följt med det som har hänt i nöjesparken Gröna Lund i Stockholm.

En person dog i en olycka i en berg-och-dalbana på Gröna Lund vid middagstid på söndagen.

Borgbackens utvecklingschef Anssi Tamminen säger att man på Borgbacken väntar på närmare information om hur olyckan inträffade. Efter det gör man en bedömning om det är något som man behöver ta lärdom av.

Några extra kontroller av attraktioner i Helsingfors har inte planerats på grund av olyckan i Stockholm. Alla attraktioner på Borgbacken har kontrollerats senast i morse.

– Attraktionerna inspekteras och testkörs varje morgon av kompetenta installatörer, säger Tamminen.

Under de drygt 70 år som Borgbacken har varit en nöjespark har det skett två dödsolyckor där. År 1953 dog en person som jobbade vid bergochdalbanan, 1985 öppnade en besökare bergochdalbanans säkerhetsanordning och personen föll ur vagnen medan den var i rörelse.

Tamminen säger att den senaste olyckan i en attraktion på Borgbacken inträffade för några år sedan, då ett barn trillade ur bläckfiskattraktionen Mustekala. Efter det inspekterades attraktionen tillsammans med en inspektor från Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) och efter det försågs attraktionen med säkerhetsbälten.

Endast nya attraktioner

Anssi Tamminen säger att Borgbacken endast köper in nya attraktioner, aldrig begagnade. Attraktionerna köps av ansedda attraktionstillverkare och tillverkas enligt rådande standarder inom branschen.

Under vintersäsongen genomförs mer omfattande underhålls- och reparationsarbeten på Borgbacken. Samtidigt görs en grundlig genomgång av attraktionerna tillsammans med en utomstående inspektör.

Under sommarsäsongen är morgonkontrollerna inte den enda säkerhetsinsatsen. En gång i månaden undersöks attraktionerna av en extern inspektor, säger Tamminen.

– Vi har nog principen att säkerheten kommer på första, andra och tredje plats. Vi tar alltid det säkra före det osäkra och försöker förutse eventuella utmaningar. Man kan väl säga att det är tryggare innanför nöjesfältets portar än det är utanför.

Enligt Tamminen är en olycka som den på Gröna Lund extremt ovanlig i nöjesparker i Norden.

Artikeln ändrad 26.6.2023 kl. 9.17: Uppgifterna om dödsolyckor på Borgbacken har korrigerats. Den tidigare uppgiften om att den senaste dödsolyckan har skett på 1960-talet visade sig vara felaktig.