Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Konservativa Ny demokrati får enkel majoritet i Grekland

Uppdaterad 25.06.2023 23:06.
Kyriakos Mitsotakis står vid ett talarpodium och ser glad ut.
Bildtext De utlovade stora reformerna kommer nu snabbt att gå vidare, sa 55-årige Kyriakos Mitsotakis efter valsegern på söndagskvällen.
Bild: Lehtikuva

Greklands sittande premiärminister Kyriakos Mitsotakis har utropat sig till vinnare i söndagens parlamentsval efter att hans konservativa parti kammade hem över 40 procent av rösterna.

Kort efter att vallokaler stängde efter söndagens parlamentsval i Grekland stod det klart att premiärminister Kyriakos Mitsotakis konservativa Ny demokrati-parti hade avgått med segern.

När över 97 procent av rösterna hade räknats var partiet på väg att få ett stöd på hela 40,5 procent. Det innebär att Ny demokrati får 158 av de 300 platserna i Greklands parlament och därmed har enkel majoritet att genomföra de reformer Mitsotakis har utlovat.

– Folket har gett oss en trygg majoritet. Stora reformer kommer snabbt att gå vidare, sa 55-årige Mitsotakis i ett tv-tal på söndagskvällen.

Parlamentsvalet var det andra i Grekland på en dryg månad. Inget av huvudpartierna fick majoritet i valet i maj och det fanns inte heller intresse för en koalitionsregering. I söndagens val lyckades Mitsotakis med konststycket att få väljarnas förtroende så han kan regera ensam.

Vänsterpartiet Syriza fick knappa 18 procent av rösterna och 47 platser i parlamentet. I valet i maj fick den tidigare premiärministern Alexis Tsipras parti 20 procent av rösterna.

Pasok-partiet kom trea med knappa 11 procent av rösterna, vilket ger 32 platser i parlamentet.

Källa: Reuters, AFP

Artikeln uppdaterades kl. 23.06 med fördelningen av rösterna när drygt 97 procent hade räknats.