Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Petteri Orpos första utlandsbesök som statsminister fortsätter – träffar nordiska kollegor på Västmannaöarna

De nordiska statsministrarna har samlats på isländska Västmannaöarna på söndagen och träffen fortsätter på måndag. De har också bjudit in Kanadas premiärminister Justin Trudeau till mötet.

Ministrarna ska prata bland annat om Nato, läget i Ryssland, klimatärenden och Arktis.

”Det nordiska säkerhets- och försvarspolitiska samarbetet intensifieras, och detta kommer säkert ytterligare att öka samarbetet också i andra frågor”, sa statsminister Orpo i ett pressmeddelande inför mötet.

Under en pressträff på söndagen kommenterade Orpo den gångna helgens händelser i Ryssland. Orpo konstaterade att ingen vet exakt vad som har hänt och vad som kommer att hända.

Orpo tillade att Europa är förberett för att vad som helst kan hända i Ryssland, och att han är glad att Finland numera är ett Natoland.

– Vi är förberedda. Jag är mindre orolig nu än om vi inte vore medlemsland i Nato, sa Orpo.

Källor: STT, Statsrådet

Inrikes

Olkiluoto 3 producerar el igen

Nu producerar den tredje reaktorn vid kärnkraftverket i Olkiluoto el igen.

Vid halv 21-tiden i kväll kunde man på Industrins krafts hemsida se att reaktorn igen var kopplad till elnätet och att elproduktionen långsamt började stiga.

Det var på onsdagseftermiddagen som något gick fel under ett test och elproduktionen vid reaktorn stoppades.

Efter det uppskattades det att reaktorn skulle producera el igen i eftermiddags, men starten sköts fler gånger upp.

Tajt omröstning om chefredaktören Maria Pettersson: Inget förtroende

Journalisten-tidningens chefredaktör Maria Pettersson har inte längre Journalistförbundets fullmäktiges förtroende.

Förbundets fullmäktige röstade om frågan i dag på torsdag och rösterna föll 33 emot och 32 för. En person röstade blankt.

Resultatet kan ses som ett ställningstagande, men det är inte juridiskt bindande eftersom det är förbundets styrelse och inte fullmäktige som fattar beslut om anställningarna.

Styrelsen beslöt i går på sitt möte att klandra Pettersson för hennes agerande, men bedömde samtidigt att hon får fortsätta på chefredaktörsposten.

Pettersson har bett om ursäkt för att hon i sin fackbok Suomen historian jännät naiset, där hon skriver om historiska kvinnor, inte har citerat andra verk enligt god sed.

Upphovsrättsrådet bedömde i ett utlåtande tidigare i höstas att Pettersson brutit mot god sed när det gäller hur hon använt och citerat andra forskares vetenskapliga artiklar i boken.

Källor: STT, Journalistförbundet