Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Torkan kan leda till nödslakt på Evalds gård i Kuggom: “Alla foderlager är tomma”

Malena Haddas i hagen med några kor.
Bildtext Super-Gunhild och Vesakura är östfinska kor.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Försommarens torka har gått hårt åt foderproduktionen. Ingenting växer. Nu talar en del mjölkproducenter till och med om nödslakt.

Vi vandrar ut mot hagarna och betesfälten vid Evalds gård i Kuggom. Marken är torr och de flesta fält är väl avbetade.

– Vi har dragit ut bevattningen långa vägar på våra fält, det är vår regndans, men inte ens det har hjälpt i år, säger Malena Haddas.

På hennes gård finns 40 mjölkkor och cirka 30 ungdjur. Bristen på foder har redan länge varit stor.

Malena Haddas väntar på regn med utsträckta händer.
Bildtext ”Regn, regn ens lite regn”, hoppas Malena Haddas på mitt i foderbristen
Bild: Mikael Kokkola / Yle

– Allt är slut, lagren är tomma. Det finns inte ens halm kvar, som användes till att mata korna i vintras. I fjol var det också ett dåligt år, så alla våra lager är tomma. Och det är inte så lätt att få tag i foder för alla gårdar är i samma situation, säger hon.

I en liten inhägnad står den östfinska kalven Super-Gunhild och äter. Det ser ut att smaka bra och snart får hon sällskap.

Ett lätt, lätt duggregn kan anas. Malena Haddas kastar blickar uppåt. Sedan början av maj har hon noterat 20 millimeter med regn, innan åskvädret på midsommaren.

– Jag kan inte komma ihåg att det någonsin skulle ha varit så här torrt på försommaren. I dag har det inte kommit många droppar. Vi får hoppas på mer under dagens lopp, säger hon.

Betesfält i Påvalsby.
Bildtext Gården har i princip gott om egna betesmarker.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

För gården är det viktigt att ha korna ute och beta på sommaren, men nu är de flesta fält väl ansade.

– Till all lycka har vi fått låna lite tilläggsbete av grannen. Vi har en flock med kor som ska kalva under sommaren och deras bete tog slut så vi var tvungna att flytta på dem.

Situationen är långt densamma för många andra mjölkproducenter.

– Absolut. Alla sitter i samma situation här i södra Finland. Nu får vi bara hoppas på en god fortsättning. Det här är ju ändå bara början på säsongen. Nog finns det ju chans till bra skördar ännu, säger Malena Haddas.

Svåra beslut har redan funnits i tankarna.

– Om torkan fortsätter hamnar man att minska på djurmängden helt enkelt. Annat hjälper inte, det är bara så. Man kan ju inte ha alla djur att svälta.

Kor i hage.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Diskussion om artikeln