Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Misshandel, rån och rattfylleri sysselsatte polisen i västra Nyland under midsommaren: ”Vanligt då vädret är varmt”

juhannus
Bildtext Midsommarhelgen var varm och solig och det innebär ofta flera uppdrag för polis och sjöräddare.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Såväl sjöräddningen som polisen har haft en livlig midsommarhelg. Mängden uppdrag motsvarar ändå antalet under tidigare somrar då vädret varit lika fint, säger kommissarie Markus Ramstedt vid polisen i Västra Nyland.

– För polisen har det varit en rätt livlig helg, och det korrelerar ofta med det vackra vädret. Det är vanligt att då vädret är bra så är behovet av våra tjänster större, berättar han.

Ramstedt säger att det rörde sig om vad han kallar normala polisuppdrag, det vill säga misshandel och rattfylleri.

Totalt hade polisen i västra Nyland drygt 790 uppdrag mellan torsdagen och söndagen (22–25.6). Under fredagen och lördagen var de extra sysselsatta ända in på småtimmarna. Det berättar polisen i ett pressmeddelande.

Knivhot och rån

På fredagsförmiddagen (23.6) fick polisen larm om tre personer som följde en främmande person i Raseborg och krävde att hen skulle ta ut pengar åt dem. Därefter misshandlade och knivhotade de offrets vänner. Polisen tog fast gärningsmännen som alla tre är unga vuxna. Fallet undersöks som misshandel.

Vid Björkuddens strand i Ingå använde ett gäng pojkar våld för att stjäla en mobiltelefon på söndagsmorgonen (25.6). De flydde från platsen men polisen kunde senare gripa dem, ett gäng på fyra, i Raseborg. De misstänks för rån och för att tidigare under söndagen ha brutit sig in i kaféet i Fagervik och för att ha krossat rutor på en bil. Tre av de misstänkta är minderåriga.

Misshandel i Hangö

Samma morgon misshandlade fyra män en man i Hangö centrum. Polisen grep de 25-åriga männen misstänkta för misshandel. Männen var från annan ort.

Dessutom gjorde flera upp eld på olika håll trots att det inte är tillåtet då det råder varning för skogsbrand. Polisen lade också märke till att många slarvade med att städa upp sitt skräp efter firandet.

En positiv nyhet är att polisen inte stötte på en enda roderfyllerist. Däremot var det många som körde vattenskoter vårdslöst. Polisen påminner om att man inte får köra där det finns människor som simmar. Dessutom krävs det att den som kör är nykter och är en skicklig förare.

Många till sjöss med motorstopp sent på kvällen

De frivilliga sjöräddarna hade också fullt upp. Det berättar Tove Werner som är ordförande för Ekenäs sjöräddare. Främst handlade det om båtar som fått motorstopp eller hade slut på bränsle.

– Det uppstod inga allvarliga situationer, men några som var i behov av assistans trots allt, säger Werner.

Två sjöräddare fixar med något på en sjöräddningsbåt.
Bildtext Tove Werner är ordförande för Ekenäs sjöräddare. Här är hon med kollegan Mikael Bäckman år 2021.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Midsommaruppdragen var lite fler än de senaste åren och många kom ganska sent på kvällen.

– Under de pass jag var med råkade det vara ganska bråda stunder. En del uppdrag fick vänta eftersom båda våra båtar var upptagna, säger Werner som var en av de tio frivilliga som arbetade under midsommarhelgen.

Werner och de andra frivilliga får ingen ersättning för uppdragen. Båtarna har ändå en timavgift som ersätts av antingen myndigheterna, eller i fall av till exempel brist på bränsle, av båtägaren själv.

För medlemmar i sjöräddningsföreningen Trossen ersätter föreningen kostnaderna.