Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hem från varje träning med gråten i halsen – Elina Lampelas snåriga väg från hoppskräcken till världstoppen

Stavhopparen Elina Lampela på promenad.
Bildtext Uleåborgsbördiga Elina Lampela går ofta fartfyllda promenader längs friluftsvägarna i sina nya hemtrakter i Helsingfors.
Bild: Marianne Nyman / Yle

Ena dagen en av världens bästa i sin åldersklass, följande dag rädd för att göra det hon gör, hoppa stav. Elina Lampela led av hoppskräck i fyra år.

– Det är svårt att förklara vad man egentligen är rädd för. Man får ett slags blackout och vet inte riktigt hur hoppet ska gå till, berättar trefaldiga stortävlingshopparen Elina Lampela i Sportliv.

Hon kände ångest redan före hoppträningarna. Rädsla för hur träningen skulle gå och huruvida hon alls skulle klara av att hoppa.

Det var svårt att få staven i gropen och hopp efter hopp slutade i en genomlöpning. Hon fortsatte tävla, men resultatutvecklingen stannade upp.

Fröet till det som skulle utvecklas till hoppskräck såddes när Lampela för åtta år sedan landade på banan i stället för madrassen då hon försökte hoppa med en längre stav. Inget allvarligt hände, men vetskapen om att något allvarligt kunde ha hänt slog rot.

Det blev fyra svåra år för Elina Lampela, som var 17 år då problemen började. Och det skulle gå fem år innan hon kunde förbättra sitt personliga rekord.

I dag är hon bättre än någonsin.

Se Sportlivs minidokumentär om hur det är att leva med hoppskräck och hur Elina Lampela till slut kom över den – och blev OS-hoppare i Tokyo 2021:

Då rädslan slår rot - stavhopparen Elina Lampela led av hoppskräck i fyra år - Spela upp på Arenan

”Ser ju häftigt ut”

Elina Lampela gillar fartfyllda situationer och att utmana sig själv. Därför kändes stavhopp genast rätt då hon fick testa grenen med sin friidrottsgrupp i Oulun Pyrintö. Den passar hennes personlighet.

Stavhopparen Elina Lampela värmer upp.
Bildtext – Stavhopp är lite extremsport. Grenen är akrobatisk och så ser den ju häftig ut, tycker Lampela.
Bild: Marianne Nyman / Yle

Sina första tävlingshopp gjorde hon som elvaåring i en inomhustävling år 2010. Bara tre år senare fick hon delta i europeiska ungdoms-OS i Holland, där hon hoppade 402 och satte nytt finländskt rekord i 15-årsklassen.

Under de följande åren blev det finländska rekord också i 17- och 19-årsklasserna och år 2015 låg Lampela tillsammans med Wilma Murto i topp i världsstatistiken i sin åldersklass.

Samma år hoppade hon 432, vilket skulle förbli hennes personliga rekord i fem år.

Stavhoppets anatomi – och vad som kan gå fel

Stavhopp är inte som andra friidrottsgrenar. Det är mycket som måste gå rätt för att det överhuvudtaget ska bli ett hopp. För att inte tala om ett lyckat hopp.

Elina Lampela tränar stavhopp.
Bildtext I den första fasen gäller det att nå stavgropen i möjligast hög hastighet.
Bild: Wilma Båsk / Yle

Ju snabbare man är, desto mer energi får man in i staven. Och ju mer energi, desto större stavar och desto högre grepp kan man använda.

Efter upphoppet trycker man ifrån med armarna och svingar så kraftfullt som möjligt höften och benen upp över huvudet. I luften vänder man sig så man får magen mot ribban och försöker komma över den i en vikt position så att höften är så högt uppe som möjligt.

– Utförandet måste vara helt automatiserat. Det är bäst att vara möjligast tom i skallen. Allt händer så fort att man inte hinner tänka. Och ifall du tänker något, är den situationen redan förbi.

I mental träning och visualisering kan man gå genom hopptekniken steg för steg, men inte i verkliga livet, där det lätt kan gå fel.

– Om stegmärkena inte stämmer i ansatsen kanske man tar i lite extra och så kommer man för nära stavgropen. Då är det för sent att korrigera hoppet och risken är stor att man landar på banan.

Elina Lampela tränar stavhopp.
Bildtext Det mest skrämmande och kritiska skedet är upphoppet.
Bild: Wilma Båsk / Yle

I upphoppet kan man enligt Lampela förstöra allt. Men om det lyckas, lyckas oftast resten av hoppet också.

– Då hinner man till och med jubla redan under luftfärden. Efter ett misslyckat upphopp väntar man bara på att landa på madrassen så man får börja analysera vad som gick fel.

Ond cirkel av genomlöpningar

Efter tävlingshoppet sommaren 2015 då markeringen låg alltför nära och Lampela landade på banan i stället för madrassen började genomlöpningarna bli fler. Ännu då tänkte hon inte så mycket på saken då alla stavhoppare gör genomlöpningar ibland.

Men året därpå började hon få svårt att träffa rätt i gropen. Det blev fler genomlöpningar och hon kunde inte använda lika långa stavar. Samtidigt ökade rädslan.

– Och när man blir allt mer spänd blir det förstås ingenting av det hela.

Elina Lampela antecknar i sin träningsdagbok.
Bildtext Elina Lampela kör old school och gör alla sina träningsanteckningar i ett ruthäfte.
Bild: Wilma Båsk / Yle

Situationen förvärrades och till slut klarade Elina Lampela inte av att hoppa.

– Jag började bli rädd för att träna och för hur det skulle gå. När jag hoppade kändes det ångestfyllt. Även för en själv är det svårt att förstå vad det beror på.

Tänk om ansatsmarkeringen inte stämmer och man landar på banan? Eller om man inte når ända fram till madrassen?

– Kanske man på något vis är inställd på att något hemskt ska hända och att man skadar sig, resonerar Lampela.

– Samtidigt var det tungt att fundera på om jag överhuvudtaget skulle klara av att hoppa igen.

Eftersom genomlöpningar ändå är rätt vanliga i stavhopp, tog det ett tag innan hon kunde erkänna att hon hade ett problem.

– Det blev lite att jag körde huvudet i väggen. Jag försökte om och om igen med samma stavar och samma grepp. Till slut insåg jag att jag måste ta ett steg tillbaka och börja om.

Vägen tillbaka

Elina Lampela började träna hopp i sanden. Istället för att pricka staven rätt i metallgropen fick den landa var som helst i sanden.

– Det avdramatiserade det hela och var ett bra sätt att träna upphopp på.

Elina Lampela tejpar sin stav.
Bildtext Då Lampela var redo att utmana stavgropen igen började hon med korta ansatser och stavar och lågt grepp. Småningom bröts den onda cirkeln.
Bild: Marianne Nyman / Yle

– Den onda cirkeln var lika med genomlöpningar och att åka hem med gråten i halsen. Men nu började jag få alla hopp att lyckas, om än med kort stav. Jag förstod att det inte finns något annat sätt att ta sig ur det här på. Man måste gå framåt i sakta mak.

Samtidigt blev mental träning i form av visualisering ett viktigt verktyg för att komma över hoppskräcken.

– I början var det utmanande att hålla fokus och tankarna vandrade ofta iväg. Men det var ett bra sätt att få till lyckade hopp, så att säga.

I visualisering går man igenom hoppet möjligast noggrant sett ur sitt eget perspektiv, inte som om man såg det utifrån.

Elina Lampela i träningshallen.
Bildtext En stavhoppare hopptränar i regel endast 1-2 gånger i veckan och gör då ett tiotal ”riktiga” hopp.
Bild: Wilma Båsk / Yle

Senare har Lampela också upplevt det som en bra metod då man vill ändra på något i sin hoppteknik. Då visualiserar man hoppet så som man vill att det ska utföras.

I februari 2020 lyckades Elina Lampela äntligen förbättra sitt nästan exakt fem år gamla rekord med tre centimeter. Under sommaren höjdes rekordet ytterligare femton centimeter till 450.

OS-drömmen stark drivkraft

Trots att Lampelas hoppskräck varade så länge, funderade hon aldrig allvarligt på att sluta.

Hon hade drömt om OS ända sedan hon var barn och det var den drömmen som fick henne att fortsätta sitt dagliga arbete. Samt vetskapen om att hon hade mer än 432 i sig.

– Jag tänkte att när jag hoppat högre än så får jag lägga av. Fast i det skedet ville jag ju inte längre lägga av, säger Lampela tre år senare.

Elina Lampela styrketränar.
Bildtext Under de år hon led av hoppskräck kunde Lampela ändå målmedvetet utveckla sin fysik.
Bild: Marianne Nyman / Yle

När hon sommaren 2020 klarat 450 och Tokyo-OS skjutits upp med ett år på grund av coronapandemin, började hon fundera på om det skulle vara möjligt för henne att komma med till OS.

Med erfarenhet av blott två stora juniormästerskap åren 2014 och 2015, var steget till OS stort. Lampela kände att hon kastades rätt ut i hetluften.

– Plötsligt befann jag mig i OS-byn, omgiven av toppidrottare jag bara sett på tv tidigare och tänkte bara – hjälp, vad gör jag här?

Lampela blev utan resultat i sin OS-debut, men har efter det tävlat både i EM och VM förra sommaren och inomhus-EM i vintras.

– Jag lärde mig mycket och efter OS har det börjat gå bättre i stortävlingarna.

Elina Lampela hoppar stav i OS i Tokyo.
Bildtext Trots att hon var högt över ribban blev det tre rivningar på 425 i kvaltävlingen i Tokyo-OS.
Bild: EPA-EFE

460 och VM i Budapest

I år har Lampela och hennes tränare Rauli Pudas fokuserat på att utveckla snabbheten och förbättra upphoppet. Då de här sakerna fås att fungera ihop kan det bli flera tilläggscentimetrar.

– Tidigare har min nedre hand gett efter för mycket i upphoppet. Nu har vi tränat på att få den att hålla bättre, vilket också gett resultat.

I juni förbättrade Lampela sitt rekord till 456 och målet i sommar är att gå över 460.

Elina Lampela och tränaren Rauli Pudas.
Bildtext Sedan 2021 tränas Elina Lampela av Rauli Pudas som själv vann EM-silver i stav år 1978 och var tolva i OS 1980.
Bild: Wilma Båsk / Yle

Säsongens huvudmål är VM i Budapest i augusti. Nästa år väntar förhoppningsvis både EM i Rom och OS i Paris.

Finland har just nu en stark damtrio i stav där Wilma Murto är den självklara stjärnan och både Saga Andersson och Elina Lampela lyckats förbättra sina rekord i sommar.

Livet som elitidrottare

Efter gymnasiet flyttade Elina Lampela till Helsingfors för att studera. I våras fick hon sin kandidatexamen i molekylära biovetenskaper.

Stavhopparen Elina Lampela i naturen.
Bildtext Nu väntar sannolikt ett mellanår från studierna och det blir full fokus på idrotten för 25-åriga Lampela.
Bild: Marianne Nyman / Yle

– Visst är det ibland tufft att vara elitidrottare. När det inte funkar och det känns trögt på träningarna och man inte får de tävlingsresultat man önskar, då är det tufft.

– Men de bra dagarna, tävlingarna och träningarna, de påminner en om hur mycket man gillar det här.

Om livet som elitidrottare inte alltid är en dans på rosor är livet med stavarna ett kapitel för sig.

Man kan inte åka tåg med stavarna, så i hemlandet måste man alltid ha stavarna på biltaket då man kör till tävlingarna.

Ska man tävla utomlands blir det än mer komplicerat.

– Alla flygbolag tar inte stavar ombord, så man måste leta flyg enligt det. Och helst direkta flyg för att minimera risken att stavarna blir på vägen.

– Så jo, jag kunde ha valt en på flera sätt betydligt enklare gren, men jag ångrar inte mitt grenval. Det här är min grej, säger Lampela med ett skratt.

Diskussion om artikeln