Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Arhinmäkis olagliga graffiti orsakade stopp i tågtrafiken – polisen misstänker honom för störande av trafik

Uppdaterad 27.06.2023 06:47.
Två västklädda män målar över graffiti intill en järnväg.
Bildtext Arhinmäkis och hans kompis graffiti målades över under måndagen.
Bild: Matti Myller / Yle

Helsingfors biträdande borgmästare togs på bar gärning intill järnväg. Enligt polisen stoppades tågtrafiken mot Nordsjö på grund av Arhinmäkis skadegörelse.

Under midsommaren togs Vänsterförbundets Paavo Arhinmäki på bar gärning då han och en vän målade på en betongvägg längs tågrälsen ut till Nordsjö. Han vet ännu inte vad straffet blir, men säger att han tänker betala eventuella bötesbelopp så fort som möjligt.

– Jag har gjort mig skyldig till ett brott och kommer att bära ansvaret, säger Arhinmäki till Yle.

Däremot anser han att brottet inte är så allvarligt att han skulle behöva avgå som biträdande borgmästare för kultur- och fritidssektorn i Helsingfors.

Östra Nylands polisinrättning bekräftar att man utreder skadegörelse som begåtts på samma plats som Arhinmäki målade. Brottet begicks vid 22-tiden på midsommarafton. Enligt polisen tvingades man stänga av tågtrafiken på banan mot Nordsjö i 10 minuter eftersom det är strängt förbjudet för obehöriga att vistas på banområdet.

Polisen utreder därför om det kan ha varit fråga om störande av trafik. Straffet för störande av trafik är böter eller högst sex månaders fängelse.

I målningen fanns texten ”world domination and great career moves”. Fritt översatt betyder det ”världsherravälde och lysande karriärsdrag”. Arhinmäki kommenterar att det blev ironiskt, eftersom texten alluderar att man i hans sits inte får göra misstag.

Förespråkar inte fullständig legalisering

Enligt Arhinmäki ska det inte vara tillåtet att måla graffiti var som helst i Helsingfors. Men han säger att det är viktigt att attityderna gentemot gatukonst blivit mer välvilliga och att det numera finns många platser i staden där man kan utöva graffitikonst lagligt.

– Man har förstått att det här är en konstform som hör hemma i stadsmiljö.

Arhinmäki berättade om graffitin och polisingripandet som följde i ett Facebook-inlägg.

– Det var dumt av oss att tro att ingen skulle bry sig, skriver han.

I kommentarsfältet uttrycker många sitt stöd. Även om några inte köper förklaringen att biträdande borgmästaren i stunden inte förstod att han begick ett brott.

Under måndagen målades Arhinmäkis Böle-inspirerade graffiti över. Betongväggen i fråga ligger under Västersundomvägen i Vanda.

Vänsterförbundet stöttar

Målningen är borta, men Arhinmäkis förtroende i Vänsterförbundets fullmäktigegrupp kvarstår, det försäkrar gruppens ordförande Mia Haglund.

– Arhinmäki berättade omedelbart om det som skett till gruppen och bad djupast om ursäkt. Han kommer att bära det straffrättsliga ansvaret. Vi har fullt förtroende för honom och stöder honom som biträdande borgmästare också efter det här, säger Haglund.

På frågan om Haglund tror att unga nu kommer att följa Arhinmäkis exempel och klottra på farliga ställen svarar hon så här:

– Det tror jag inte, nu ser ungdomarna att man ställs till svars för det man gör.

Haglund efterlyser fler platser där man kan lagligt kan hänge sig till gatukonst såsom graffiti.

– Jag tänker inte fördöma gatukonst, det är en viktig konstform och det skulle behövas fler platser där det kan utövas lagligt.

”Reglerna är samma för alla”

Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen säger att de diskuterat händelsen och att Arhinmäki bett de övriga borgmästarna om ursäkt.

– Reglerna är de samma för alla och jag hoppas förstås att folk skulle utöva sin konst på de platser som utsetts för graffiti. I sista hand är borgmästarkollegiet ansvarigt inför fullmäktige, skriver Vartiainen i ett SMS till Yle.

Artikeln uppdaterad 26.6.2023 klockan 14.49 med polisens kommentar och ny rubrik.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Uutisets artikel Helsingin apulaispormestari Paavo Arhinmäen laiton graffiti ei enää korista tunnelin seinää Vantaalla, skriven av Varpu Helinen och och Eero Lassila. Artikeln är översatt och bearbetad av Roy Mäki-Fränti. Artikeln uppdaterades 27.6.2023 klockan 06.48 med att det var tågtrafiken på banan mot Nordsjö som stängdes av i 10 minuter.

Diskussion om artikeln