Uppgörelse i uppmärksammade rasismfallet – ishockeyförbundet betalar ersättning till spelaren och tränaren
Ishockeyförbundet kommer att betala 3000 euro var till en juniorspelare i Pelicans och hans tränare. Det meddelar diskrimineringsombudsmannen i ett pressmeddelande.
Det har varit en följetong under de senaste månaderna men nu har det uppmärksammade rasismfallet nått ett slut.
Ishockeyförbundet har erkänt diskrimineringen samt repressalierna och har bett om ursäkt av spelaren och tränaren, meddelar diskrimineringsombudsmannen.
Förbundet betalar en ersättning på 3000 euro till spelaren och samma summa till tränaren. Förbundet står även för deras utgifter i det aktuella fallet.
– Det är fint att vi har uppnått förlikning i fallet och att ishockeyförbundet har inlett åtgärder för att främja likabehandling också på bredare front. Alla har rätt till en diskrimineringsfri idrott.
– Särskilt då spelarna är barn och unga är det nödvändigt att ingripa bestämt i rasistisk och diskriminerande verksamhet och att också förebygga diskriminering och rasism, säger ledande specialsakkunnig samt enhetschef Robin Harms i ett pressmeddelande.
Det var under en juniormatch i november som en 13-årig spelare i Pelicans utsattes för rasism. Han fick höra rasistiska skällsord av en annan spelare och tränaren Juha Sokka bad då domarna att agera.
På grund av händelsen tog tränaren sitt lag till omklädningsrummet och efter det avbröts matchen. Ishockeyförbundet försatte då tränaren i funktionärsförbud men utan att ta i beaktande att motivet var att ingripa i rasistiska handlingar.
Förbundet utvecklar sin praxis för disciplinära åtgärder
Enligt pressmeddelandet utsattes spelaren för indirekt diskriminering enligt diskrimineringslagen. Det här på grund av att ishockeyförbundets instruktioner för hur man ska ingripa vid rasistiska trakasserier samt utbildningen av domare var bristfälliga.
– Det dröjde länge men det viktigaste var att man hittade en gemensam väg. Utgående från våra diskussioner anser jag att det här tas på allvar och det finns en genuin vilja att utveckla verksamheten.
– Jag tror också att det här fallet kommer att påverka alla som är involverade i sporten: mänskliga rättigheter och respekten för den måste vara utgångspunkten i all verksamhet, säger Sokka i ishockeyförbundets pressmeddelande.
Ishockeyförbundet har redan åtgärdat en brist i sin verksamhet då man börjat ge instruktioner åt lag och domare för hur man ska agera vid diskrimineringssituationer. Förbundet förbinder sig nu att sprida de här instruktionerna också i utbildningarna och i sin kommunikation.
Ishockeyförbundet kommer också att utveckla sin praxis för disciplinära åtgärder samt att vid behov ändra sina tävlingsregler.
Det ska ske i samarbete med diskrimineringsombudsmannen och andra aktörer för att säkerställa att den indirekta diskrimineringen och repressalierna inte upprepas.
– Det är viktigt för oss att fokusera på åtgärder för att förhindra liknande fall i framtiden. Det här fallet har inte bagatelliserats i förbundet och vi beklagar att en sådan bild målats upp för allmänheten, säger ishockeyförbundets ordförande Harri Nummela.